Nyheter Sverige

Livstid för mord på flickvännen

Blommor och ljus utanför avspärrningarna kring Oskarshamns stadspark måndagen efter mordet. Arkivbild.
Blommor och ljus utanför avspärrningarna kring Oskarshamns stadspark måndagen efter mordet. Arkivbild.

En 24-årig man som ströp sin flickvän i Oskarshamns stadspark efter en bruten förlovning säger att han fick en blackout. Kalmar tingsrätt dömer honom till livstids fängelse.

Omständigheterna kring mordet är "mycket försvårande", anser domstolen, som pekar på att han var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för våld mot en tidigare flickvän. 24-åringen döms också till utvisning.

Han träffade kvinnan i juni förra året, dagen efter att han släppts ur fängelset. Vittnen har berättat att han ofta var kontrollerande och aggressiv mot henne och att han lätt blev svartsjuk.

Kvällen den 12 december var de med vänner på nattklubb. Efter att kvinnan slagit upp förlovningen ville hon gå hem, men enligt vittnen knuffades hon in i stadsparken av 24-åringen.

När han dödat henne ringde han efter sin pappa, som hjälpte honom att med bil flytta kvinnan från parken. Han tog henne senare till akuten, men när hon kom dit hade hon hjärtstillestånd.

Mot sitt nekande döms han även för mordförsök i augusti förra året, då en man blev attackerad med kniv efter att ha ingripit då ett för honom okänt par bråkade utanför en pub.

Livstidsdomen kommer att överklagas, uppger 24-åringens advokat Peter Mutvei för SVT Nyheter Småland. Han anser att ett tidsbestämt straff hade varit rimligare.