Nyheter Sverige

Livstid för terroristbrott i Syrien

Stillbild från en av filmsekvenserna som används som bevisning i målet.
Stillbild från en av filmsekvenserna som används som bevisning i målet.

Även hovrätten anser att det var ett terroristbrott som begicks när två män mördades i Syrien 2013. Två män hemmahörande i Göteborg får därför sina livstidsstraff fastställda.Det mesta talar dock för att domen kommer att överklagas.

Fallet har fått mycket uppmärksamhet på grund av filmsekvenserna som visar hur en grupp delvis maskerade personer mördar två män genom att skära av deras huvuden. Filmerna ska vara inspelade våren 2013 i staden Aleppo i Syrien.

Två män, den 30-årige Al Amin Sultan och 32-årige Hassan al-Mandlawi, dömdes i december till livstids fängelse av Göteborgs tingsrätt och nu gör hovrätten samma bedömning. Både när det gäller utpekandet och att de deltog på ett så aktivt sätt i morden att de ska betraktas som gärningsmän.

– Domen känns bra och i någon mån lite vägledande för framtida utredningar, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till TT.

– Det vi ser på filmerna är ju mord. Men sedan handlar det om att sätta det in det i rätt kontext.

Väntad dom

Vid sidan av skuldfrågan har rubriceringen har varit en central fråga. Men precis som tingsrätten anser hovrätten att det handlar om ett terroristbrott.

Enligt Mark Klamberg, docent och lektor i folkrätt vid Stockholms universitet, var domen relativt väntad.

– Jag tycker att redan tingsrättsdomen var välmotiverad i bevisfrågorna och hovrätten köper tingsrättens bedömning, säger han.

– Det går att diskutera rubriceringen och eventuell överlappning mot folkrättsbrott, men jag tycker att målet uppfyller kriterierna för terroristbrott.

"Finns brister"

De båda livstidsdömda männen kommer sannolikt att överklaga sina domar.

– Vi ska i lugn och ro analysera domen, men det kommer säkert att bli så att han vill försöka få upp det till prövning i Högsta domstolen, säger Mia Sandros, som har försvarat 30-åringen.

– Han känner att han inte nöjer sig med detta.

Lars Salkola, som försvarar 32-åringen, är inne på samma spår.

– Det finns brister både i bevisningen och rubriceringen, säger Salkola.

– Att kunna peka ut två välkamouflerade män och säga att det här är det två tilltalade... Så lätt kan man inte ta på den saken.

Johan Hallnäs/TT
Teckning från rättegången i Göteborgs tingsrätt i höstas.