Sport Sport-topp

Ljunggren höll för trycket

Förhandsfavoriten höll för trycket. Karlskogaföraren Joakim Ljunggren tog hem sin fjärde raka seger i Novemberkåsan.

– Det känns jätteskönt, men det har varit en jättelång och tuff kåsa. Det var blött, tungt och vi kom sent in i mål, sade en trött, men glad Joakim Ljunggren efter målgång, till Bohusläningen.

– Jag är oerhört sliten och mår inte alls bra, men jag är glad över segern. Nu ska jag hem och sova och vila i en vecka.

Totalt har Joakim Ljunggren nu sju segrar i enduroklassikern, som firar 100 år i år.

Tvåa blev Niklas Persson, även han från Karlskoga EK, trea Martin Sundin från Kumla EF. Amanda Elvin, Grums – kåsans enda startande kvinna – tvingades bryta efter tio av 15 sträckor. Sammanlagt kom 158 enduroförare till start och 47 av dem tvingades avbryta.

Själva priset Novemberkåsan är en vandringstrofé som tilldelas den förare som fått tre inteckningar på samma kåsa. Hittills har Gunnar Kalén, Svenerik Jönsson och Joakim Ljunggren tagit hem två vandringspris vardera. Totalt 14 kåsor har deltas ut. Med årets seger har Ljunggren alltså fått sin första inteckning i sin tredje kåsa.

Sedan starten 1915 har tävlingen arrangerats 89 gånger. Uppehåll gjordes under de båda världskrigen och under högertrafikomläggningen 1967.

TT/Byline