Sport

Ljunghs Djurgården vill uppåt

Markus Ljungh.
Markus Ljungh.

Fjärde vinsten på de fem senaste matcherna. Slutspelsplats och en växande lucka neråt.Djurgården har fått en bra start på slutspurten och tittar bara uppåt.– Vi jagar på rejält nu. Och har inget öga bakåt, varför ska man ha det? Det är ju uppåt vi vill, säger Markus Ljungh.

Djurgårdsforwarden stod för ett mål och två assist under 5–3-segern i sexpoängsmötet mot Brynäs. Ljunghs 2–1-mål i numerärt underläge var typiskt för det självförtroende som både han och laget har just nu och kom i ett läge där Brynäs pressat på under ett powerplay.

– Philip Holm ska rensa ut pucken, den går i sargen och studsar rätt ut till Robin (Alvarez), sedan går vi bara. Två mot en. Deras back går lite hårt på Robin, det gör att han kan lägga över pucken till mig. Jag tänker bara skjut direkt – skönt att den sitter, sade han.

"Min specialitet"

TT: Ditt andra mål med en spelare färre på isen den här säsongen?

– Det är min specialitet, sade han och skrattade.

– Nämen jag tänker alltid att varför inte gå till anfall om man får ett bra läge i boxplay? Det blir lätt att man går ner sig lite i fem mot fyra, att man blir lite bekväm och inte tar det hårda jobbet hem. Då är det bara oss (i underläge) att gå.

Brynäs, som haft en minst sagt jobbig vecka och som halkat ner under slutspelsstrecket efter två tunga förluster i slutsekunderna av bägge matcherna, kom dock upp till 3–3 efter två snabba mål i inledningen av tredje.

– Jag tänkte "fan också" men vi lyckas vända tillbaka igen. Det är enormt starkt att vi hittar tillbaka till vårt anfallsspel och lyckas göra 4–3 och sedan hålla ett bra spel som tar oss till tre poäng, sade Ljungh.

Jobba med mentala

Forwardskollegan Marcus Sörensen satte sista punkten för Djurgården (5–3) med bara sekunder kvar av matchen och för Brynäs gäller det nu gräva djupt inåt för att hitta ett vinnande spel igen, konstaterar assisterande tränaren Tommy Sjödin.

– Det viktigaste är att vi jobbar med den mentala biten och jobbar oss ur den här situationen. Det gjorde vi i höst när vi också hade en tung period och gick in i en tuff matchserie. Vi har en gameplan som vi följer. Det finns ingen anledning att ändra på den.

TT: Bättre ha is i magen än att börja mixtra med femmor i det här läget?

– Ja, för det funkar inte. Man kan inte ändra spelsystem hela tiden utan fortsatt hård arbetsinsats, sedan gäller det att ha lite medstuds så man får en "boost" och något att gå på. Då får man självförtroendet som krävs. Det är ändå mycket det som hockey hänger på.