Nyheter Världen

Ljustecken i Burundi

Burundis president Pierre Nkurunziza, i mitten, och USA:s FN-ambassadör Samantha Power, till vänster vid ett möte i januari. Arkivbild.
Burundis president Pierre Nkurunziza, i mitten, och USA:s FN-ambassadör Samantha Power, till vänster vid ett möte i januari. Arkivbild.

Burundis president Pierre Nkurunziza och oppositionen är redo att inleda samtal för att få ett slut på den politiska krisen i landet, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Regeringen lovar också att frige hundratals fångar.

– Jag är väldigt uppmuntrad över att de politiska ledarna, oavsett om de sitter i regeringen, tillhör regeringspartiet eller oppositionen, lovat att de kommer att engagera sig i en inkluderande dialog, sade Ban Ki-Moon vid en presskonferens under sitt besök i den burundiska huvudstaden Bujumbura.

Enligt Ban Ki-Moon lovade Nkurunziza även att lyfta restriktioner mot medier i landet. Presidentens stab meddelar samtidigt att 2 000 fångar ska friges, vilket dock möttes med skepsis från oppositionsföreträdare som befarar att enbart regeringstrogna personer kommer att släppas.

Över 400 människor har dödats i oroligheterna i Burundi, som bröt ut efter Nkurunzizas kontroversiella beslut i april förra året att ställa upp för en tredje presidentperiod i valet i juli.

Natten till tisdagen dödades tre personer i attacker i huvudstaden.

– Burundi och FN är överens om att dialog ska föra samman burundierna, men förövarna bakom oroligheterna kommer inte att involveras, sade Nkurunziza vid presskonferensen.