Sport Fotboll

Lloyd och Messi Årets spelare

Carli Lloyd och Lionel Messi utsågs till Årets spelare 2015.
Carli Lloyd och Lionel Messi utsågs till Årets spelare 2015.

Carli Lloyd för första gången.Lionel Messi för femte gången.Där har ni Årets fotbollsspelare 2015.– Wow, sade Lloyd, och tystnade av glädjetårarna.

3, 5, 16. Det var vad matchuret visade när Carli Lloyd hittade rätt i sommarens VM-final. Med sina tre mål lade hon grunden för USA:s 5–2-seger mot Japan i Kanada.

Under Fifa-galan i Zürich, Schweiz, hamnade 33-åringen åter i rampljuset då hon utsågs till Årets spelare 2015.

Ett pris som fick henne att – kort och gott – använda ordet "wow". Sedan rann tårarna nedför kinderna och hon stod tyst i ett par sekunder för att samla sig till tacktalet.

– Förlåt, sade hon under den tv-sända galan.

– Det här är verkligen en sann ära. Det här har varit min dröm sedan jag började spela med landslaget. Jag skulle inte stå här om det inte vore för mina lagkamrater, och vi vet alla att det behövds 23 bra spelare för att vinna VM.

Carli Lloyd fick 35,28 procent av rösterna. Utmanarna Celia Sasic, Tyskland, och Aya Miyama, Japan, fick 12,60 respektive 9,88 procent.

Messis femte utmärkelse

Lionel Messi, som fick 41,33 procent av rösterna, var betydligt mer samlad.

Men precis som Carli Lloyd visade Argentinas och Barcelonas stjärna glädje och stolthet över att ha blivit utsedd till Årets spelare 2015.

En utmärkelse som 28-åringen därmed har tilldelats vid fem tillfällen: 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 – och det är en bedrift som han är ensam om.

– Det känns väldigt speciellt att vara tillbaka här på scenen, och att få vinna igen efter att ha suttit i publiken och sett Cristiano (Ronaldo) vinna, sade han.

– Det här är betydligt mer än vad jag drömde om som barn.

– Jag vill tacka alla som röstade på mig och jag vill tacka mina lagkamrater. Och jag vill tacka fotbollen för allt vad det har gett mig – både för det onda och det goda, för det har gjort att jag har lärt mig och blivit bättre.

Cristiano Ronaldo, Portugal, fick 27,76 procent av rösterna och Neymar, Brasilien, 7,86.

"Fantastiskt"

Jill Ellis, USA:s förbundskapten, utsågs till Årets tränare på damsidan.

– Det är fantastiskt att vara en del av en fantastisk fotbollsfamilj. Det här priset representerar många människor; våra spelare, våra kaptener och våra ledare i USA. Jag är tacksam för era ansträngningar och er tro på det här laget, sade hon.

På herrsidan valdes Barcelona Luis Enrique till Årets tränare.