Nöje TV

Loa Falkman trivs i vrickade roller

Loa Falkman gör entré som den skruvade rollfiguren Douglas Leijon i SVT:s dramakomedi "Vårdgården" den 11 april. Pressbild.
Loa Falkman gör entré som den skruvade rollfiguren Douglas Leijon i SVT:s dramakomedi "Vårdgården" den 11 april. Pressbild.

Loa Falkman, 68, avskyr humorprogram. Men han stortrivs i rollen som den snåle och rike patriarken Douglas Leijon i SVT:s nya komediserie "Vårdgården". – Det är så skruvat. Han är en fullständigt galen person, säger han.

Douglas Leijon driver det familjeägda sjukhuset Reginahemmet och har tvingat sina barn att gå i hans fotspår. Efter en försäkringsskandal har han gömt sig utomlands under flera år och låtit dottern hantera krisen.

– Han har varit fullkomligt skamlös tidigare och låtit sina golfvänner gå före i vårdkön. Nu kommer han hem med en ny fru som är betydligt yngre än hans barn och hon blir direktör för hela sjukhuset, säger Loa Falkman.

Hustrun Melize, som spelas av Bahar Pars, visar sig vara ett pr-geni med stora visioner för Reginahemmet.

– Det är en annorlunda och väldigt komisk serie, långt från verkligheten, säger Loa Falkman.

Själv är han ett stort fan av skruvade roller och minns när han och Suzanne Reuter gjorde tv-serien "Cleo" där hundar kunde tala och han själv spelade jättepunschig.

– Humormässigt gillar jag de fullständigt oväntade svaren och situationerna. Det kalkylerat roliga är inte alls roligt. Humorprogram är det jävligaste jag vet, säger han.

"Vårdgården" har seriepremiär i SVT1 den 11 april.

SVT
Bahar Pars och Loa Falkman spelar gifta i SVT:s nya dramakomedi "Vårdgården". Pressbild.
SVT
Loa Falkman får sällskap av bland andra Bahar Pars och Jonas Malmsjö i dramakomedin "Vårdgården". Pressbild.

Läs också