Nyheter Ekonomi Världen

Lokalval pejlar läget inför EU-röst

Självständighet för Wales? Nej, vi är för små, tycker Edwin Abenheimer och Claudia Medina i centrala Cardiff. På torsdag hålls regionalval i Wales, Skottland och Nordirland.
Självständighet för Wales? Nej, vi är för små, tycker Edwin Abenheimer och Claudia Medina i centrala Cardiff. På torsdag hålls regionalval i Wales, Skottland och Nordirland.

Den röda walesiska draken vajar stolt över slottet i Cardiff. Men vad ska hända med EU-flaggan? Och Union Jack?Veckans brittiska regionalval blir en tung värdemätare inför ödesomröstningen om EU – och landets hela framtid.

I drygt 700 år har den walesiska draken varit underordnad de engelska makthavarna i London. Men om britterna den 23 juni väljer att lämna EU kan mycket väl Wales börja dra igång processen för att i sin tur lämna Storbritannien.

I Skottland har varningen redan utfärdats. Nationalistpartiet SNP har lovat kräva en ny folkomröstning om självständighet om britterna totalt sett säger nej till EU, medan skottarna säger ja.

I Wales varslar systerpartiet Plaid Cymru om en liknande utveckling. Fast härnere är frihetsdrömmen långt ifrån lika stark som i norr.

– Jag tror inte att vi skulle må bra som självständiga. Det är inte så att vi behöver engelsmännen, men det är bra att ha en allians, säger Edwin Abenheimer i solskenet på St Mary's Street i Cardiff.

– Vi är för små, assisterar kompisen Claudia Medina.

Corbyn pressad

Plaid Cymru och SNP lär gå framåt i torsdagens regionalval. Båda partierna är närmast socialdemokratiska till ideologin och framför allt i opposition mot Konservativa partiet. Men de är också i opposition mot landets traditionellt största socialdemokratiska parti, klassiska Labour, och räknar med att gynnas även av det.

Labour har nämligen svårt att locka väljare för tillfället. Partiledaren Jeremy Corbyn är hårt pressad av anklagelser om antisemitism i tunga kretsar i partiet och kommer att få det ännu tuffare om inte torsdagens val går bra.

Khan av London?

En rejäl seger lär ändå Labour kunna vinna på torsdag. Inför borgmästarvalet i London leder den 45-årige människorättsadvokaten och Labour-kandidaten Sadiq Khan stort i opinionsmätningarna.

Främste motståndaren, konservative EU-kritiken Zac Goldsmith har haft det tufft i kampanjandet, bland annat sedan han i en BBC-intervju gått bet på en rad Londonfakta-frågor, om exempelvis t-banestationer och vilket fotbollslag som spelar på Loftus Road (Queens Park Rangers).

Inte blev det bättre av hans försök att locka Indienbördiga väljare genom att berätta hur mycket han älskar Bollywood-filmer – varpå han sedan inte kunde nämna varken någon favoritfilm eller favoritskådis.

– Jag skulle inte kunna. . . Låt mig tänka. . . Nej, jag kan inte välja någon. Men jag gillar nästan allt med Bollywood, stapplar Goldsmith i en tv-intervju från en gala i början av april som de senaste dagarna spridits som en löpeld på internet.

Frank Augstein/AP/TT
Människorättsadvokaten Sadiq Khan från Labour kandiderar till posten som Londons borgmästare.
Frank Augstein/AP/TT
Den konservative borgmästarkandidaten Zac Goldsmith har haft viss motvind i sin kampanj att få leda London.