Nyheter Ekonomi Sverige

LO:s ekonomi och organisation utreds

LO ska utreda sin ekonomi och organisation. Arkivbild.
LO ska utreda sin ekonomi och organisation. Arkivbild.

LO ska tillsätta en övergripande utredning om sin ekonomi och organisation, beslutade LO-kongressen på lördagen.– Det här görs med jämna mellanrum, säger Annika Nilsson, kanslichef vid LO.

Tanken med utredningen är att den ska fokusera på LO:s roll och uppgift i framtiden, organiseringen av den regionala verksamheten, avgränsningen mellan LO och förbunden, medlemsavgiftens konstruktion och nivå samt nivån på LO:s eget kapital.

Förslaget om utredningen kommer från LO:s styrelse.

– Vi har fått en motion från Kommunal, IF Metall och Handels. Vi har fått in en annan motion från Transport, säger Annika Nilsson, kanslichef vid LO, som understryker att inget problem utgör bakgrunden till motionen och utredningen.

– Absolut inte. Det här görs med jämna mellanrum. Vi har pratat i styrelsen om att vi behöver titta över uppgifter med jämna mellanrum och det var läge att göra det nu.

Beslutet om utredningen fattades under LO-kongressen, som pågår mellan den 17 och 20 juni i Stockholm. Utredningen ska vara klar innan nästa LO-kongress äger rum, 2020.

En enig LO-kongress valde också om Karl-Petter Thorwaldsson som LO:s ordförande för perioden 2016–2020. Han blev LO-ordförande 2012 och kom från IF Metall.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset