Nöje Film

"Loving" nämns som Oscarskandidat

Regissören Jeff Nichols, med skådespelarna Ruth Negga och Joel Edgerton inför världspressen på filmfestivalen i Cannes, där de tävlar med filmen "Loving".
Regissören Jeff Nichols, med skådespelarna Ruth Negga och Joel Edgerton inför världspressen på filmfestivalen i Cannes, där de tävlar med filmen "Loving".

Smattrande applåder mötte den amerikanska filmen "Loving" på filmfestivalen i Cannes. Filmen, som regisserats av Jeff Nichols, handlar om ett par vars kamp i början av 1960-talet gjorde det lagligt för svarta och vita att gifta sig i USA.

Joel Edgerton och Ruth Negga spelar Richard och Mildred Loving, som 1958 gifte sig med varandra, för att kort efter bröllopet gripas av polisen i sin hemstad Central Point i Virginia. Polisen åberopade delstatens raslagar som förbjöd äktenskap mellan vita och svarta.

– Vad två människor gör med varandra är deras ensak, så länge det inte skadar andra. Den här filmen belyser hur människor påverkas av andras beslut, säger Joel Edgerton på en fullsatt presskonferens efter pressvisningen.

Lågmäld och reflekterande

"Loving", som går upp i Sverige kommande vinter (i väntan på förmodade Oscarsnomineringar), är mycket lågmäld och reflekterande och undviker helt de vanliga klichéerna när det gäller filmer om rasmotsättningar i amerikanska Södern.

– Det viktiga för mig var att berätta om dessa händelser genom att skildra de människor som berördes. Säger Nichols, som tidigare gjort bland annat "Take shelter" och "Mud".

– I diskussioner om politiska idéer är det ofta så att de människor de handlar om blir ignorerade. Visst är det rättegångsdrama som paret Loving satte igång oerhört intressant, och skulle bli en fascinerande film, men jag ville inte göra ett rättegångsdrama. Jag ville berätta en ren kärlekshistoria.

"Utan yttre våld"

Mildred och Richard Lovings relation har satt avtryck i historien, men är ändå inte känd av gemene man.

– Det här är en film utan yttre våld, men under ytan finns det en underliggande ton av våld. Men eftersom det som hände kring familjen Loving just inte innehöll något extremt våld, så har det bidragit till att deras historia inte är så känd som den borde vara, säger Joel Edgerton.

Paret Lovings kamp har tidigare skildrats i en HBO-dokumentär, som självfallet var till stor hjälp för Edgerton och Negga när de gjorde sin research.

– Det här är den viktigaste film jag har gjort, och det känns väldigt speciellt att vara med den här i Cannes, säger Ruth Negga.

Både hon och Edgerton hyllas av de närvarande journalisterna, som undrar om de börjat skriva på sina tacktal till Oscarvinster ännu. Båda skrattar och Nichols säger:

– Låt oss klara av den här presskonferensen först.

Lionel Cironneau
Ruth Negga gör rollen som Mildred Loving i filmen "Loving" – som handlar om kärlek över rasgränserna i 1950-talets USA.
Lionel Cironneau
Joel Edgerton spelar Richard Loving i filmen "Loving", om ett autentiskt rättsfall i USA 1958. På måndagen mötte han pressen på filmfestivalen i Cannes.