Nyheter Sverige Sverige-topp

Luftvapen drar upp Malmös skottstatistik

Ett område i Malmö har spärrats av och polisens tekniker arbetar på vägen till brottsplatsen, efter en skottlossning i mars. Arkivbild.
Ett område i Malmö har spärrats av och polisens tekniker arbetar på vägen till brottsplatsen, efter en skottlossning i mars. Arkivbild.

Många av de 107 inrapporterade skjutningarna som skedde i Malmö förra året hade inte klassats som skottlossningar om de inträffat i andra storstäder. De berodde delvis på luftvapen, stenskott eller slangbellor, skriver Sydsvenskan.

70 procent av händelserna hade inte klassats som skjutningar i Stockholm eller Göteborg, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Där krävs det att det avlossats en krutladdad projektil – och att det finns tekniska fynd eller vittnesmål som styrker det.

– Men i Malmö räcker det att du ringer in om att du hittat en skada på ditt köksfönster som du tycker ser ut som ett skotthål. Då räknas det som en skjutning, säger Jonas Öberg, utredare på Brå, till tidningen.

– Det är mer skjutningar i Malmö, men inte så otroligt mycket mer som polisens siffror antyder, säger han.

Malmöpolisen ändrade sin definition av skjutning i samband med att staden drabbades av en stor mängd skottlossningar sommaren 2010 som först kopplades till gängkriminalitet, men som sedan knöts till serieskytten Peter Mangs.

Andy Roberts, strategisk chef på Malmöpolisen, säger att polisen i bland varit dålig på att förklara sin statistik.