Nyheter Sverige

Lugn trafikhelg – trots köolyckor

Påsktrafiken var, med några undantag, en relativt lugn tillställning. Arkivbild.
Påsktrafiken var, med några undantag, en relativt lugn tillställning. Arkivbild.

Avslutningen på en av årets mest intensiva trafikhelger blev jämförelsevis lugn. Men på flera håll orsakade kökrockar lång väntan i köer för hemvändande påskfirare.

Fem bilar med tolv passagerare var inblandade i en olycka mellan trafikplatserna Huskvarna och Vättersmålen på E4 på annandagens eftermiddag. Två personer fördes till sjukhus.

– Jag skulle bedöma det som en kökrock, säger Mikael Ehne, vakthavande polisbefäl i Jönköping.

Olyckan orsakade långa köer på E4 medan två bilar fick bärgas från platsen.

Jämförelsevis lugnt

Trafiken kring Jönköping var extra tät när tusentals besökare lämnade den stora motormässan. Men kaoset från i lördags när mässan öppnade upprepades inte. Då orsakade flera olyckor på E4 långvariga stopp och milslånga köer.

Trots flera olyckor även på andra håll i landet var avslutningen på påskhelgen, med några av årets mest resintensiva dagar, jämförelsevis lugn.

– Jag har ingen helhetsbild eftersom vi bara får in de händelser där man stänger av väg eller körfält. Men det har varit väldigt lite sådant den här påskhelgen, det har flutit på relativt väl, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

Kör utvilad

De olyckor som sker dagar som annandag påsk, då många vänder hem från firande på annan ort, är ofta kökrockar som har orsakats av att man har hållit för korta avstånd. Om trafiken framför plötsligt stannar upp eller bromsar in kan olyckan snabbt vara ett faktum.

Bra tips är att som förare låta mobilen vara, att alla passagerare använder bilbälte och att starta resan utvilad.

– En trött förare är lika farlig som en med alkohol i kroppen, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

– Kör du längre sträckor så ta regelbundna raster.

Anders Wiklund/ TT
Påsktrafiken var, med några undantag, en relativt lugn tillställning. Arkivbild.