Nyheter Sverige

Lugnare i Norrköping

Ett tiotal bilar har satts i brand under de senaste veckornas oroligheter som kan vara på väg att lägga sig, tror polisen. Arkivbild.
Ett tiotal bilar har satts i brand under de senaste veckornas oroligheter som kan vara på väg att lägga sig, tror polisen. Arkivbild.

Efter nästan ett par veckor av mer eller mindre stökiga nätter där unga män tänt på bilar och kastat sten mot polis och räddningstjänst, beskriver Norrköpingspolisen den senaste natten som lugn.

Bråken började i området Klockartorpet i västra utkanterna av Norrköping, men även i andra områden, i Navesta och Hageby, miljonprogramsområden i södra änden av Norrköping, har det varit oroligt med bland annat brända bilar. Hageby räknas av polisen som ett utsatt område till skillnad från Klockaretorpet där bråken varit värst.

Polisen uppfattar att det handlar om lokala småkriminella som försöker skrämma bort polisen.

– Klockartorpet har förlorat alltmer av verksamheter och butiker och vi har nog trott att vi inte behövde vara där så mycket. Nu märker vi att vi stör en narkotikahandel som tidigare fått pågå mer fritt, säger Peter Johansson, kommunpolis vid polisen i Östergötland.

Även räddningstjänsten uppfattar att det har blivit lugnare.

– Den här veckan har det inte uttalats några hot mot oss eller kastats sten på oss, säger Håkan Jonsson, räddningstjänsten i Norrköping.

Men de kommer ändå fortsätta att kontakta polisen inför att de rycker ut till något av de områden som upplevs som osäkra.