Nyheter Världen

Lula stridslysten efter förhör

Brasiliens förre president Luiz Inácio da Silva är misstänkt för korruption. Arkivbild.
Brasiliens förre president Luiz Inácio da Silva är misstänkt för korruption. Arkivbild.

Brasiliens förre president Luiz Inácio Lula da Silva är stridslysten efter att ha tagits till förhör om misstänkt korruption. Lula sade att han inte räds någon.

– Om de ville förhöra mig, hade de bara kunnat ringa och jag skulle ha åkt, för jag är inte skyldig någon någonting och fruktar inte någonting, sade den 70-årige Lula efter förhöret.

Lula anser att beslutet att gripa honom i hans hem och ta honom till en polisstation för förhör i den gigantiska korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras "uttryckte brist på respekt".

– De föredrog att visa makt, arrogans...

Långt förhör

Förutom Lulas hem i Sao Paolo genomsökte polis även kontoren för expresidentens institut, Lula-institutet, liksom familjemedlemmars och kompanjoners hem. Lula fick lämna polisstationen efter tre timmars förhör.

Enligt åklagaren har Lula tagit emot flera förmåner från företag involverade i härvan, och det finns även misstankar om att korruptionspengar bland annat finansierat politiska kampanjer. Anklagelserna mot Lula har kretsat kring en sjönära lyxlägenhet och ett fritidshus. Lula förnekar att han äger lägenheten och all inblandning i korruptionshärvan.

Stor granskning

Lula var president mellan 2003 och 2010 och är den kanske mest omtyckte ledaren i Brasiliens moderna historia. Lula-institutet kallar i ett uttalande gripandet "godtyckligt, olagligt och oförsvarbart".

Åtal har redan väckts mot en rad ledande politiker och affärsmän. Omkring 200 federala poliser har och 30 utredare har besökt tre delstater, genomfört över 30 husundersökningar och tagit 11 personer till förhör.

I torsdags gav Högsta domstolen klartecken för att talmannen i kongressens underhus, Eduardo Cunha, kan åtalas för korruption. Han misstänks ha tagit emot motsvarande 43 miljoner kronor i mutor.