Sport

Luleå knäppte Frölunda på näsan

Vitklädda Luleå, här Jacob Lagacé, var på efterkälken mot Patrik Carlssons Frölunda. Men norrbottningarna vände 0–2 till seger med 3–2.
Vitklädda Luleå, här Jacob Lagacé, var på efterkälken mot Patrik Carlssons Frölunda. Men norrbottningarna vände 0–2 till seger med 3–2.

Formstarka Luleå gav Frölunda en rejäl knäpp på näsan inför SHL:s decemberlov. Göteborgslaget ledde med 2–0 på sin hemmaplan, men Luleå hade mest energi och vann med 3–2.

Segern var Luleås åttonde i de nio senaste omgångarna. Enda förlusten: Mot Frölunda på bortaplan för drygt två veckor sedan. Sedan dess har Luleå också, som regerande mästare, hunnit bli utslaget ur Champions Hockey League – av Frölunda.

Det fanns alltså känslor att ta med ut på isen. I början av andra perioden kokade det över lite, kort efter Sebastian Stålbergs 1–0 till Frölunda. Först blev det gruff, med var sin utvisning, vid Luleås mål.

Två matchstraff

Strax senare vräkte gästernas Ilari Melart omkull Elias Fälth vid sargen. Frölundas Oliver Lauridsen ville ge igen, och fick med Melart på ett rejält slagsmål. Båda fick fem minuters utvisning plus matchstraff – och Melart dessutom två minuter för trippingen på Fälth. I det följande powerplay-spelet gjorde Joel Lundqvist 2–0.

Lucas Wallmark ordnade Luleås reducering tio minuter senare, efter 15.28 i andra perioden. Pucken han stötte in högt med backhand studsade ut igen så snabbt att domarna fick ta hjälp av videogranskare för att godkänna 2–1.

– Jag såg att pucken var över linjen och visste väl att domarna förmodligen skulle ringa, så jag var inte orolig, säger Lucas Wallmark.

Wallmark visade väg

Luleås tränare Joakim Fagervall tycker att Wallmarks fullträff blev nyckeln till seger.

– Den är jätteviktig. Vi har varit i samma situation mot Frölunda förut och inte lyckats hitta en väg att vinna, säger Fagervall, nöjd med sitt lag.

Målskytten håller med.

– Reduceringen blev psykologiskt viktig. Vi får mer energi till laget och vinner rättvist, konstaterar Lucas Wallmark.

– Börjar man vinna kommer självförtroendet. Mycket har med det att göra. Vi orkar "tugga" och ger oss aldrig, säger han om Luleås fina facit från mitten av november.

Rönnberg missnöjd

Efter 13.16 i tredje perioden styrde Karl Fabricius in 2–2 på ett backskott. Vid 15.51 störtade backen Brendan Mikkelson fram och stötte in 3–2, på pass från Johan Harju.

Frölundas tränare Roger Rönnberg var inte nöjd.

– Jag hade en dålig feeling redan från första perioden. Vi var sena på pucken och sena i besluten, säger Rönnberg.