Sport

Luleås målvaktskris över

Luleå visar fortsatt god form och besegrade topplaget Växjö med 2–1 på lördagseftermiddagen.Efter sin exceptionella målvaktskris hade norrbottningarna en ordinarie burväktare mellan stolparna.

– Att en målvakt blir skadad händer ju, men tre samtidigt, det har jag aldrig hört talas om, säger Joel Lassinantti efter comebacken.

Problem med en höftböjare har tvingat honom att avstå spel i omkring en månad. Även Daniel Larsson och junioren Filip Gustavsson har varit skadade den senaste tiden.

Joel Lassinantti stod för avgörande räddningar mot Växjö, inte minst i slutet när smålänningarna tryckte på med sex utespelare.

22-åringens skadefrånvaro sammanfaller med att Luleå har hittat formen efter den tunga säsongsinledningen. Nu har laget fyra segrar på de fem senaste matcherna.

Målvakten tycker att Luleås försvar höjts sedan han sist vaktade kassen.

– Ja, och det hjälpte oss att vinna i dag. Vi håller Växjö på utsidan och killarna ser till att täcka skott och gör så att jag har koll på siktlinjen när puckarna kommer, säger han.

– Eftersom tabellägt var som det var har vi tvingats titta på alla bitar. Vi har jobbat hårt för att göra försvarsspelet säkrare. Det är ju där man måste börja. Och jag tycker att vi blivit tryggare i våra roller, säger målvakten.

Snyggt av Rajala

Luleå dominerade första perioden och tog ledningen genom Anton Hedman. I andra perioden växte Växjö in i matchen och höjde intensiteten.

Men en soloprestation av Toni Rajala gav Luleå ytterligare ett mål, sedan han fintat upp Ville Varakas på läktaren.

Först i slutrundan fick Växjö utdelning på sina målchanser när Richard Gynge styrde in en reduceringspuck till 2–1.

– Luleå vinner på ett förtjänstfullt sätt, sade Sam Hallam, Växjös tränare efteråt.

På frågan om varför hans lag inte kom upp i intensitet redan från början säger svarade han:

– Vi spelar 52 matcher. Ibland blir det så.

Växjös svit med tre raka segrar bröts genom förlusten mot Luleå.

"Har aldrig tvivlat"

Luleå parkerar fortfarande långt ned i SHL-tabellen, på nionde plats just nu.

– Vi här inne har aldrig tvivlat på laget. Men det är många matcher kvar. Resan är lång och vi tar en match i taget, säger Joel Lassinantti.

Joakim Fagervall, Luleås tränare, var nöjd med sin målvakt.

– Ja, han var bra. Och han fick god hjälp av utespelarna, sade han.