Sport

Lundgren trygga lösningen

Sofia Lundgren i Champions League-matchen mot Frankfurt tidigare i vår. Arkivbild.
Sofia Lundgren i Champions League-matchen mot Frankfurt tidigare i vår. Arkivbild.

Först skadades målvaktstalangen Zecira Musovic, sedan den kanadensiska landslagsmålvakten Erin McLeod.Nu ska veteranen Sofia Lundgren föra Rosengård till fjärde raka SM-guldet.– Det känns väldigt tryggt med henne, säger mittbacken Emma Berglund.

Lundgren, som i fjol spelade i Hammarby, kom in som en tillfällig lösning för Musovic som fått en spricka i armen. Efter ett par veckor fick McLeod knäskadan, en tredje korsbandsskada, som visar sig kan hålla henne borta från fotbollen i flera år. Lundgren har precis skrivit på för hela säsongen.

– Det blir alltid extra avgörande med skador på målvakter. Men klubben löste det på bästa sätt, säger Berglund.

– Sofia är en väldigt rutinerad spelare. Jag har spelat med henne både i landslaget och i Umeå så för min egen del känns det väldigt tryggt att ha henne i truppen.

Att Rosengård har spelat Champions League under våren ser Berglund som en fördel när nu damallsvenskan sätter igång till helgen.

– Det är en fördel att vi har fler tävlingsmatcher i ryggen än de andra lagen som börjar från noll. Men det finns tillräckligt starka lag som kan hänga på i det draget som vi förhoppningsvis har.

Spetsat i anfallet

På upptaktsträffen inför säsongen hade klubbarna Rosengård och Linköping som favoriter den kommande säsongen.

– Det är ingen nackdel att vara favoriter. Vi ska rida på den mentala vågen som det innebär att vara regerande mästare. Och jag skulle vilja påstå att vi är lite starkare nu än det lag som avslutade förra säsongen. Vi har spetsat till truppen litegrann.

Det är framför allt de offensiva krafterna i Gaëlle Enganoumouit, från Eskilstuna, och Lieke Martens, från Göteborg, som spetsat till mästartruppen.

– Båda är verkligen matchavgörare. Det gäller att få in dem bra i gruppen, att känna att vi kan utnyttja deras styrkor samtidigt som de ska komma in i det sätt som vi spelar fotboll på. Det tror jag att vi definitivt kommer att lyckas med och det kan vara avgörande faktor.

Publiksatsning

Rosengård gör nu också en satsning på att få mer publik till sina hemmamatcher.

– Publiken betyder jättemycket, det är halva grejen att få spela inför en aktiv publik som har intresse för laget, menar Berglund.

Linköping siktar liksom Rosengård högt.

– Målet är topp två. Det är ett fullt rimligt mål. Vi ska bli jämnare i år, säger LFC-försvaren Magdalena Ericsson.