Sport

Lundquist bröt kinesisk svit

Jens Lundquist vann Safirs internationella. Arkivbild.
Jens Lundquist vann Safirs internationella. Arkivbild.

Xu Hui har prenumererat på titeln i Safirs internationella i bordtennis. Men efter fem år bröt Jens Lundquist kinesens segersvit och är tillbaka på tronen.– Ja, det var på tiden, sade Söderhamnsspelaren.

Jens Lundquists förra och enda tidigare seger kom 2003, vilket också var senaste gången en svensk vann.

Egentligen hade 36-åringen gärna avstått från Safirs i år då han hade hoppats på en VM-plats när Pär Gerell var tvungen att lämna återbud. Den platsen gick i stället till Jon Persson.

– Jag tycker att jag har tillräckliga resultat, men det tycker tydligen inte Marcus Sjöberg. Jag har inte fått någon förklaring, bara ett sms med vilka som blev uttagna. Jag hoppas inte det beror på ålder, sade Jens Lundquist.

I höstas svarade Lundquist för en mycket uppmärksammad seger då han slog förre världsmästaren och regerande OS-mästaren Zhang Jike på Soc i Stockholm.

– Tydligen är det inte nog, sade han lite bittert.

Även om han hellre velat vara på VM så är det en tröst att kunna vinna Safirs internationella, inte minst med tanke på att han tog en meriterande seger mot nästan omöjlige Xu Hui. Finalen gick över fem set och tack vare en vass start i avgörande kunde Lundquist hålla undan och vinna säkert.

Förra året föll han i semifinalen mot det japanska underbarnet Tomokazu Harimoto. 12-åringen fick i år ge sig i semifinalen mot Xu Hui, men när japanen får Lundquists hårdhet i smasharna får resten av världen se upp.