Sport

Lundqvist: "Ett väldigt bra lag"

Henrik Lundqvist ser fram emot World Cup i höst
Henrik Lundqvist ser fram emot World Cup i höst

De är svensk ishockeys just nu 16 bästa spelare.I alla fall om du frågar tillträdande förbundskaptenen Rikard Grönborg, som under måndagskvällen presenterade början till den trupp som ska representera Tre Kronor i höstens World Cup.

Och det lät nästan som att den största stjärnan av alla blev imponerad av uttagningen.

– Att se här namnen här – det är väldigt skickliga spelare, sade världsmålvakten Henrik Lundqvist, också på plats,och log stort.

Ändå verkade ett namn saknas…

Det var inte mycket till pompa och ståt. Generalsekreteraren Tommy Boustedt och Rikard Grönborg fick tränga in sig i ett litet konferensrum i New York Rangers träningsanläggning i Tarrytown, norr om Manhattan, för presentationen av Tre Kronors World Cup-trupp.

Å andra sidan – med de namnen behövdes inte mycket annat.

"Ser riktigt bra ut"

– Det är ett väldigt bra lag. På backsidan är det många skickliga hockeyspelare som är starka både offensivt och defensivt. På forwardsidan är det mer killar som varit med ett tag, mer erfarenhet och smartness. Det ser riktigt bra ut, sade Lundqvist,som förmodligen utgör den viktigaste lagdelen själv.

En av få överraskningar i Grönborgs trupp var möjligen att rollen som backup till Lundqvist tilldelades Vancouver Canucks ex-brynäsare Jacob Markström.

– Jag har aldrig spelat med honom, men vi har träffats ett par gånger och han är en riktigt skön kille. Det kan man också säga om det här laget, det är många sköna killar och jag kommer överens med alla. Det är viktigt i en sådan här turnering tror jag, sade Lundqvist.

Ska se Klingberg

Men det var ett namn som verkade lysa med sin frånvaro; nämligen Dallasbacken John Klingberg – näst bäst i backarnas poängliga i NHL.

– Vi hoppas kunna se honom mer under slutet av säsongen i Dallas, förklarade Grönborg när han fick den oundvikliga frågan.

– Han har spelat bra under säsongen och var med i VM för oss förra året. De är klart att han är en av de spelare vi tittar vidare på.

Sju spelare återstår nämligen att ta ut – en back, fem forwards och en målvakt.

Grönborgs lista är förmodligen inte lång, även om han själv inte ville säga exakt hur många namn han överväger.

Truppen komplett efter VM

TT frågade Lundqvist om han saknade någon på rak arm.

– Konkurrensen är ju hård, och det ska den vara i ett sådant här lag. Det finns massa bra spelare både här och i SHL, men man ska få ihop ett bra lag också. Det bästa laget består inte alltid de bästa spelarna när man ska hitta roller som passar för en tredje- och fjärdeformation.

Grönborg har ett tag att fundera. 

Nu åker lagledningen hem till Sverige men Grönborg återvänder snart till Nordamerika för att då, förhoppningsvis, få de svar han önskar från de sista spelarna.

Den slutgiltiga truppen presenteras efter VM.