Sport Sport-topp

Lundqvist hade rekordmatch

Nashvilles Calle Järnkrok, till höger, firar sitt mål mot Chicago tillsammans med Mike Fisher.
Nashvilles Calle Järnkrok, till höger, firar sitt mål mot Chicago tillsammans med Mike Fisher.

Henrik Lundqvist var i rekordtagen när York Rangers besegrade St Louis med 2–1.Den svenske hockeymålvakten blev den förste i NHL-historien att nå 30 segrar i tio av sina elva första säsonger.

Lundqvist blev också den Rangersmålvakt med flest räddningar genom tiderna. Han räddade 35 skott i matchen och har sammanlagt motat 17 404 skott, 23 fler än Mike Richter.

– Jo, det kändes ganska bra. Timingen och fokuset var på rätt plats, säger han till Aftonbladet.

För Lundqvist var segerrekordet viktigare än räddningarna. Han är trea bland de NHL-målvakter som vunnit 30 eller fler matcher under en säsong

– Det är ett bevis på att jag har fått chansen under många år. Jag har haft tur att få spela med många bra spelare och i ett bra lag. jag är väldigt glad för det, säger Lundqvist till nhl.com.

Tre assist

Chris Kreider gjorde det matchavgörande 2–1-målet i tredje perioden, framspelad av Oscar Lindberg.

Columbus-kedjan med Nick Foligno, William Karlsson och Matt Calvert hade julafton när New Jersey besegrades med 6–1. Foligno gjorde tre mål och Karlsson och Calvert tre assist vardera.

– Det var en rätt speciell kväll. Poängen har inte kommit så enkelt för mig och Karlsson, men vi har byggt upp en kemi tillsammans under säsongen. Det var roligt, sade Calvert.

Svenskmål

Viktor Arvidsson och Calle Järnkrok gjorde båda varsitt mål när deras Nashville besegrade Chicago med 3–1.

Chicago inledde målskyttet innan Arvidsson kvitterade i mitten av den andra perioden.

Järnkrok gjorde 2–1-målet i tredje perioden innan Miika Salomäki satte det sista målet i tom kasse med en minut kvar att spela av matchen.

Det var Järnkroks första poäng sedan han gjorde två mål i 5–0-matchen mot Florida den 13 februari. Målet mot Chicago satte stopp för en fem matcher lång poängtorka för svensken.

Arizonas Oliver Ekman-Larsson gjorde mål i numerärt överläge i sista perioden i matchen mot Florida som slutade 3–2. Det var hans 18:e mål för säsongen, tolv av dem har kommit i powerplay.