Sport

Lundqvist hoppas gå hela vägen

Årets Victoria-stipendiat, New York Rangers-målvakten Henrik Lundqvist, på plats i Borgholm.
Årets Victoria-stipendiat, New York Rangers-målvakten Henrik Lundqvist, på plats i Borgholm.

Victoriastipendiaten Henrik Lundqvist är hemma på Sverigesemester. Men bakom hörnet väntar höstens storturnering World Cup, som avgörs för första gången på tolv år.– Det blir en värdemätare för oss som hockeynation, säger Lundqvist.

Stjärnmålvakten är den första hockeyspelaren som får stipendiet sedan bröderna Henrik och Daniel Sedin, för övrigt lagkamrater med Lundqvist i World Cup, fick det för fem år sedan.

– Jag känner mig hedrad, inte minst när jag tittar på listan över de idrottare som fått priset tidigare, säger Henrik Lundqvist, som efter besöket på Öland tar sig an försäsongsträningen på allvar.

World Cup i Toronto står i fokus. En speciell turnering som Henrik Lundqvist ser fram emot.

– Kul att turneringen spelas i Toronto där hockeyn betyder så mycket. Intressant också att det inte bara är världens främsta hockeynationer som är med utan också ett Europalag och ett nordamerikanskt U23-lag. Det blir en värdemätare för oss som hockeynation.

Annan roll nu

Henrik Lundqvist fanns med i det Tre Kronor som spelade World Cup 2004, men den här gången kommer Lundqvist att få en helt annan roll.

– Jag var tredjemålvakt i truppen då och spelade fortfarande i elitserien. Men det var kul att få vara med och få umgås med stora spelare som Sundin och "Foppa" och hela den ligan i omklädningsrummet, säger Henrik Lundqvist.

Den gången åkte Sverige ut i kvartsfinal mot Tjeckien.

Nu är 34-åringen en av lagets tongivande spelare och han tror att Tre Kronor har goda möjligheter i Toronto.

– Jag hoppas och tror förstås att vi ska kunna gå hela vägen. Vi har ett intressant lag, inte minst på backsidan. Där finns många skickliga spelare som har stora roller i sina klubblag, säger Lundqvist, som hållit igång med tennis och på gymmet under sommarledigheten.

Vill vara mer på is

Men semestern är snart slut för Rangers-målvakten.

– I början av augusti blir det full fart och jag ska försöka vara mer på is på försäsongen är tidigare år. Jag vill komma så bra förberedd som möjligt, inte bara till World Cup utan också till en ny säsong i New York.

Han är klar förstemålvakt i Tre Kronor – men tar ingenting för givet.

– Det fins två bra målvakter till i truppen (Jacob Markström och Robin Lehner), men jag ska förbereda mig så bra jag kan. Det ska bli roligt att träffa alla spelarna i truppen så småningom, det är härliga killar. Så sakteliga börjar man tänka mer och mer på säsongen som väntar, men än så länge är det några semesterdagar kvar att njuta av.

Mikael Fritzon/TT
Ishockeymålvakten Henrik Lundqvist tar emot Victoriastipendiet i samband med firandet av den nyblivna 39-åriga kronprinsessan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset