Sport

Lundqvist om guldet: "Det är här vi ska vara"

Joel Lundqvist jublar
Joel Lundqvist jublar

Det tog elva långa år.Till slut fick Joel Lundqvist vinna ytterligare ett SM-guld.– Det är här vi ska vara, sade Frölundakaptenen när han firade sitt tredje SM-guld.

Lundqvist hade precis lyft SM-bucklan i skyn framför Frölundaklacken.

Han var svettig och hes där han stod med Le Mat-pokalen i famnen, guldhjälm på huvudet och medaljen hängande runt halsen.

– Det är de här ögonblicken som är guld värda. Att få dela det med klacken och med Göteborg. Det blir fest, sade han medan fansen oupphörligen skrek hans namn.

Lundqvist vann SM-guld med Frölunda 2003 och 2005.

"Uppskattar det mer"

Sedan har det tagit sin tid.

– Man uppskattar det ännu mer. Man kommer upp i högsta serien och får vinna och vara i finaler tidigt. Så man kanske tror att det är normalt. Men det är tufft att ta sig hit och underbart kul för hela föreningen att vara här igen, sade han.

Lundqvist, 34, gjorde sin poängmässigt bästa säsong i karriären i grundserien – 19 mål och 38 poäng på 45 matcher. Sedan började han slutspelet skadad och vid sidan om.

När han kom tillbaka blev det åtta poäng på 13 matcher, men framför allt blev Frölunda en klass bättre av hans blotta närvaro.

– Man märker vilken skillnad det är när han kommer tillbaka i Djurgårdsserien (kvartsfinal) och verkligen lyfter laget, sade Johan Sundström efteråt.

"Bara att gasa"

Lundqvist jämförde sina tre guld:

– Det är svårt, varje tillfälle är unikt. Det är därför vi håller på. Första gången var det 38 år sedan Frölunda hade vunnit. Andra gången hade vi ett sjukt bra lag och skulle bara vinna. Nu har vi byggt upp något väldigt bra. Att få vinna både CHL och sedan toppa det med ett SM-guld, det är grymt.

Laget firade i Skellefteå Kraft Arena men tog sig sedan hem till Göteborg med charter. Går planen i lås blir den stora guldfesten på Götaplatsen på måndagen.

Hur man firar ett SM-guld?

– Det är bara att gasa, sade Lundqvist.