Sport Sport-topp

Lundqvist skadad – Hörnqvist tremålsskytt

New York Rangersmålvakten Henrik Lundqvist fick ögondroppar efter skadan och kunde spela klart första perioden. Han spelade dock inte de återstående perioderna.
New York Rangersmålvakten Henrik Lundqvist fick ögondroppar efter skadan och kunde spela klart första perioden. Han spelade dock inte de återstående perioderna.

Patric Hörnqvist tog chansen när NY Rangers-målvakten Henrik Lundqvist blev ögonskadad.Forwardsstjärnan satte tre av målen när Pittsburgh vann med 5–2 och fick en drömstart i NHL-slutspelet.

Allt startade när Henrik Lundqvist fick lagkompisen Marc Staals klubblad i ögat. Efter att ha fått ögondroppar spelade Lundqvist klart första periodens sista 49 sekunder. Han utgick sedan och Antti Raanta fick vakta buren de två återstående perioderna i åttondelsfinalen.

– Han ska undersökas ordentligt i morgon. Innan dess har jag inga uppdateringar alls, sade coachen Alain Vigneault på presskonferensen.

– Jag vet att han är kvar här med oss i laget, jag såg honom i alla fall mellan andra och tredje perioden, sade Vigneault.

"Sånt man drömmer om"

Innan Lundqvist skadades räddade han alla tio skotten. Men inte det elfte när Hörnqvist lobbade en lös puck förbi honom, med 18 sekunder kvar av perioden.

Den 29-årige Hörnqvist fortsatte sitt målgörande i den tredje perioden då han satte 4–1 och 5–2 bakom Raanta. Hörnqvist svarade även för en assist till Sidney Crosbys 2–0-mål.

– Fyra poäng på en gång... det är sånt man bara drömmer om på förhand, säger han till Aftonbladet.

– Det är framförallt perfekt att få en sån start. Man känner direkt att det fungerar och att man är med och bidrar och det är så man vill att det ska kännas.

Förlängningsmål avgjorde

Förutom Hörnqvist gjorde även Pittsburghs målvakt Jeff Zatkoff en stark insats med 35 räddningar.

Zatkoff gjorde en av sina bästa matcher hittills sedan han ersatte den skadade förstemålvakten Marc-André Fleury. Fleury kunde inte spela de fem sista matcherna i grundserien på grund av en hjärnskakning.

St Louis besegrade Chicago med 1–0. David Backes avgjorde i förlängningen.

Tampa Bay vann hemma över Detroit med 3–2.

Gene J. Puskar/AP/TT
Pittsburghs Patric Hörnqvist firar ett av sina tre mål i 5–2-matchen över NY Rangers.