Sport

Lundqvist tackar nej till VM

Henrik Lundqvist ansluter inte till Tre Kronor i VM.
Henrik Lundqvist ansluter inte till Tre Kronor i VM.

Nästa vecka börjar hockey-VM, och därmed jobbas det för fullt med att locka över utslagna NHL-svenskar in i det sista.Henrik Lundqvist och Niklas Hjalmarsson är de senaste som tackat nej.– Det finns ännu sju-åtta öppna platser i VM-truppen, säger förbundskapten Per Mårts.

Det finns två sista chanser att spela sig in i truppen, i matcherna mot Tjeckien på onsdag och fredag.

Mårts hoppas på positiva besked.

– Det finns stora möjligheter. Jag försöker inte tänka så mycket på det jag inte kan påverka, vi försöker inte att ha fokus på det. Det är svårt att veta vem som kommer in, och det är svårt att skicka hem spelare härifrån. Men alla är medvetna om hur det är, och det är ju inte första gången vi är i det här läget, säger han.

Sedan tidigare är det känt att Detroit-svenskarna Henrik Zetterberg, Nicklas Kronwall och Jonathan Ericsson väljer att rehabilitera ömmande kroppar och satsa på World Cup istället för VM, medan det ännu är oklart om utslagna NHL-spelare som Marcus Krüger, Oscar Lindberg, Viktor Stålberg, Jesper Fast, Jonas Brodin och Joakim Andersson blir aktuella för spel i Ryssland.

Dubbla chanser

I väntan på det ska det spelas matcher också.

Dubbellandskampen mot Tjeckien blir de sista innan VM-premiären mot Lettland i nästa vecka.

– Lagen sätter en högre press på oss, och vi måste bli bättre på att spela oss ur situationerna. Vi måste äga puck på ett bra sätt, och vi har jobbat en del på det. Det är en tendens i hockeyn nu, och vi såg prov på det i VM i fjol, att pressen börjar högre upp på banan. Vi hade problem med det i matcherna mot ryssarna tidigare i månaden, ska bli intressant att se hur det går nu, säger Mårts.

Ingen Henke

TT: Ansluter Henrik Lundqvist till truppen?

– Vi har delat upp det så att "Poppe" (Peter Popovic) har hand om de i USA och Kanada, medan jag har kontakt med de i Sverige och Europa. Men nej, Henrik Lundqvist kommer inte komma till VM. Vi har de tre målvakter vi har, säger Mårts.

Däremot ansluter Frölundas guldhjältar Oscar Fantenberg, back, och Johan Sundström, forward, till truppen för dubbellandskampen.