Sport

Lustig vill se frejdigt Sverige

Mikael Lustig känner att konkurrensen hårdnat. Arkivbild.
Mikael Lustig känner att konkurrensen hårdnat. Arkivbild.

EM 2012 blev en nyttig lektion.Med lärdomarna från slutspelet i Polen och Ukraina vill Mikael Lustig se ett annat Sverige i Frankrike.– Vi måste vara med redan från början, säger han inför träningsmatchen mot Turkiet.

EM 2012 blev bara tre matcher långt för Sverige. Efter 1–2 i premiären mot Ukraina, 2–3 mot England och 2–0 mot Frankrike tvingades förbundskapten Erik Hamrén & Co packa ihop väskorna och åka hem för tidig ledighet.

Nederlaget var tungt då.

Fyra år senare används tiden i Polen och Ukraina som läromedel för att inte upprepa samma sak igen. Träningsmatcherna inför slutspelet i Frankrike, där torsdagens möte med Turkiet i Antalya är först ut av totalt fyra matcher, blir därmed tillfällen att få ordning på hur de ska agera mot Irland, Italien och Belgien under slutspelets gruppspel.

– Det viktigaste när man kommer till ett EM-slutspel är att vara redo från början. Mot Ukraina kände jag att vi inte riktigt tog tag i taktpinnen. Vill man gå vidare i ett EM-slutspel så måste man vinna matcher och då är det bara att köra, säger Mikael Lustig.

– Under den här samlingen har vi två bra matcher, Turkiet och Tjeckien. Det blir bra värdemätare. Förhoppningsvis kommer vi vara mer förberedda efter det här.

"Sprang mer"

Försvararen vill att Sverige bygger vidare på spelet i playoff-matcherna mot Danmark. Då upplevde Lustig att viljan att vinna fanns där och att laget äntligen fick ihop defensiven med offensiven.

– Vi sprang mer än vanligt. Det var tio man där ute som jobbade stenhårt, speciellt här hemma. I 75 minuter var vi klanderfria, där vi gjorde ett fantastiskt jobb över hela banan, säger han.

– Det är det som behövs för att vi ska ha en bra defensiv. Förhoppningsvis kan vi ta det vidare därifrån.

Få ihop helheten

Vad blir största utmaningen inför EM?

– Det är väl det som vi har haft lite problem med under kvalet. Vi har haft någon match där det har känts bra offensivt men då har defensiven varit sämre. I någon match har defensiven varit bra men då har vi haft svårt offensivt. Det gäller att vi har en bra blandning, och det tycker jag att vi hittade mot Danmark.

Inför träningsmatcherna mot Turkiet och Tjeckien har förbundskapten valt att ta med tre "nya" försvarare: Ludwig Augustinsson, Victor Nilsson Lindelöf och Emil Salomonsson.

En uttagning som gör att Mikael Lustig känner att konkurrensen om speltid hårdnat.

– Jag har sagt det innan, för några år sedan, att det inte var så stor konkurrens på högerbackposition men de senaste åren har det kommit fram många som har spelat bra i sina klubblag. Det ser bra ut på den fronten, säger han.