Nyheter Ekonomi Världen

Luxleaks-visselblåsare dömdes

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker försvarar sig mot anklagelser om att han känt till och tillåtit internationella företags skatteflykt i Luxemburg.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker försvarar sig mot anklagelser om att han känt till och tillåtit internationella företags skatteflykt i Luxemburg.

Två franska visselblåsare som avslöjat storföretags skatteplanering dömdes i dag i en domstol i Luxemburg.

Visselblåsarna Antoine Deltour och Raphael Halet dömdes till villkorligt fängelse i 12 respektive 9 månader och böter på 1 500 respektive 1000 euro. De båda männen hade läckt handlingar från revisionsbyrån PWC som visade att Luxemburg gett fler än 300 storföretag extremt förmånliga – kanske också olagliga – skatteavtal.

Affären som briserade 2014 fick namnet Luxleaksaffären och berör internationella storföretag såsom Amazon och Ikea. Som Luxemburgs premiärminister och finansminister de senaste trettio åren har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker också dragits in i härvan.

Visselblåsarna anklagas för att ha stulit dokumenten och för att ha avslöjat företagshemligheter. Åklagaren hade yrkat på 18 månader fängelse. Även den journalist som tagit emot och skrivit om dokumenten stod inför rätta men friades idag.

Utanför domstolen demonstrerade människor mot skatteflykt och till stöd för visselblåsarna. Efter domen lät reaktionerna inte vänta på sig. Bland andra miljöpartistiske EU-parlamentariker Max Andersson beklagar domen.

"Det är inte rätt att de som har agerat för allmänhetens bästa blir dömda och att de stora företagen går fria. Det borde vara en grundläggande rättighet att avslöja oegentligheter på jobbet. Detta visar hur viktigt det är med ett heltäckande skydd för visselblåsare" skriver han i ett uttalande.