Sport

Lyckad lottning för nye gruskungen

Andy Murray vann grusturneringen i Rom nyligen och är favorit i Paris. Arkivbild.
Andy Murray vann grusturneringen i Rom nyligen och är favorit i Paris. Arkivbild.

Andy Murray har växt fram som tennisens gruskung det senaste året. Och formen är på topp inför Franska mästerskapen.Inte ens världsettan Novak Djokovic kunde stå emot Murray i Rom, grusgenrepet inför grand slam-turneringen i Paris.

Det kan bli en ny tung final mellan Murray och Djokovic i Paris. De är seedade att mötas i finalen på Roland Garros. Skotten Murray slipper även niofaldige Parismästaren Rafael Nadal. Murray är seedad att möta schweizaren Stan Wawrinka i semifinal. På andra sidan ställs Djokovic mot Nadal om de når semifinal.

Djokovic har elva grand slamtitlar, men har aldrig vunnit i Paris. Världstvåan Murray har vunnit 85 procent av årets grusmatcher, ett facit ingen kan matcha.

– De senaste åren har grus blivit mitt bästa underlag, det troode jag aldrig skulle hända, säger Murray.

– Jag kommer till Roland Garros med stort självförtroende.

Tunga namn som Roger Federer och hemmahoppet Gaël Monfils har lämnat återbud i herrsingel. Det var Federers återbud som gav Nadal en semifinalseedning.

Tuff väg för Williams

På damsidan får Serena Williams en tuff väg mot den 22:a grand slam-titeln, som skulle föra henne upp på lika många titlar som Steffi Graf. Amerikanskan inleder mot slovakiskan Magdalena Rybarikova och hon är finalseedad att möta polskan Agnieszka Radwanska.

Williams grand slam-svit bröts oväntat när hon föll i semifinalen i US Open i höstas och i årets första storturnering, Australian Open i Melbourne, blev det skrällförlust i finalen mot tyskan Angelique Kerber. 35-åriga Williams har bara spelat tre turneringar sedan dess, bland annat finalbesegrade hon landsmaninnan Madison Keys i genrepet i Rom.

– Det kändes bra att vinna i Rom, jag spelade med självförtroende. Men det är inte som för några år sedan när jag alltid kände pressen att vinna. Nu är det annorlunda, jag har ingenting att bevisa. Jag är i Paris och jag kommer att stortrivas, säger den 34-åriga världsettan.

I startfältet saknas dopningsavstängda Maria Sjaparova och skadade Caroline Wozniacki.

Enda svensk i Paris-turneringen, 59-rankade Johanna Larsson, ställs i första omgången mot 86-rankade Magda Linette, Polen.

Första omgången i Paris startar på söndag.