Sport Nyheter

Lynch kastar sin skugga över Zürich

USA:s justitieminister Loretta Lynch.
USA:s justitieminister Loretta Lynch.

Vid de senaste två kongresserna har polisen slagit till med razzior och gripit Fifa-medlemmar.Vad händer i Zürich den här gången?– Jag fruktar att medlemsförbundens representanter inte känner sig säkra, säger ordförandekandidaten shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa.

Det är många rykten i svang samtidigt som fotbollens världsorganisation samlas vid högkvarteret i Zürich för att klubba igenom ett reformförslag och välja en ny ordförande efter avstängde Sepp Blatter. I dagar har det cirkulerat rykten om att de schweiziska myndigheterna, bland annat på uppdrag av FBI, ska slå till på nytt i jakten på medlemmar som kan kopplas till korruption, bedrägeri eller andra brott.

Loretta Lynch, USA:s justitieminister och tidigare statsåklagare i New York, skickade ett tydligt budskap i samband med den senaste rajden i december.

– Det ska stå klart för varje individ som befinner sig i skuggorna och som hoppas komma undan vår utredning att ni inte kan vänta ut oss. Ni kommer inte undan.

"Inte rättfärdigt"

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa tycker att det är fel att utnyttja kongressen till eventuella fler tillslag.

– Jag anser inte att det är rättfärdigt att använda sig av valdagen för att gripa tillresta representanter. Det sänder fel signaler till medlemsländerna, säger han till internationella nyhetsbyråer.

Mellan maj och december väckte de amerikanska myndigheterna åtal mot 39 personer och två företag med koppling till Fifa. Rättegångarna inleds senare i år.

Stål och sammet

Lynch, 56, hade i flera år det övergripande ansvaret för den amerikanska utredningen kring den omfattande korruptionen inom Fifa. I november 2014 nominerade president Barack Obama henne att efterträda Eric Holder som justitieminister men Lynch tillträdde först sex månader senare sedan republikanska senatorer försökt blockera hennes anställning.

Den demokratiske senatorn Diane Feinstein har beskrivit Lynch som en blandning av stål och sammet.