Nöje Musik Metro Music

Lzzy Hale vill åldras i läderbyxor

Lzzy Hale har varit rockartist i snart 20 år och har inga planer på att sluta.
Lzzy Hale har varit rockartist i snart 20 år och har inga planer på att sluta.

Lzzy Hale startade bandet Halestorm som tonåring. Nästan två decennier senare känner hon att hon fortfarande bara värmer upp. – Målet har alltid varit att bara fortsätta, säger Lzzy Hale.

En av de största posterna på Halestorms utgiftskonto är bensin. Hjulen på bandets turnébuss är i rörelse oftare än de står still – i fjol var Halestorm ute på vägarna 257 av 365 dagar – och så har det sett ut de senaste elva åren.

Men så har Lzzy Hale alltid drömt om att bli rockstjärna också, och då är det inte tal om några halvmesyrer.

– Som liten ville jag vara Dio eller Freddie Mercury. De tog över scenen som om den var deras lilla "bitch", de ägde sin publik. Det var exakt det jag ville göra och jag antar att jag var villig att gå hur långt som helst för att ta mig dit, säger hon.

Pappa fick sparken

Tillsammans med sin bror Arejay bildade Lzzy Hale bandet Halestorm som 13-åring. Från början var deras far med som basist, men året därpå fick pappan, som plötsligt inte var tillräckligt cool längre, sparken.

Tre album och otaliga spelningar senare har Halestorms turnébuss nått Sweden Rock Festival för första gången. Hale ler med hela ansiktet när hon rabblar upp artistkollegorna på festivalen.

– Vi spelar tillsammans med en massa 1970- och 80-talsband som alla närmar sig sextio års ålder och fortsätter rocka i sina läderbyxor. Det är mitt livs kall. Jag vill fortsätta rocka i femtioårsåldern och inte ge upp bara för att det är för jobbigt att turnera. Jag vet inte vad jag skulle göra annars, säger hon.

Spelat med hjälten

Lzzy Hales stora förebild i rocksvängen är Lita Ford, som också spelar på Sweden Rock Festival i år. Till Hales stora glädje har Halestorm nyss genomfört en turné tillsammans med Ford och de kommer att göra det igen i höst.

– Hon är min hjälte. Lita var också tonåring när hon började i The Runaways, men då fanns det ingen regelbok. Hon och hennes bandkamrater sparkade in dörren och visade vägen för sådana som jag. Oavsett vad jag har fått utstå för att jag är tjej i den här branschen så är det ingenting i jämförelse med skiten de utsattes för, säger Hale.

Erik Nylander/TT
"Målet har alltid varit att bara fortsätta", säger Lzzy Hale om att hon inte tänker slå av på takten.
Erik Nylander/TT
I fjol var Lzzy Hale och hennes band Halestorm ute på vägarna 257 av 365 dagar. I år besökte de Sweden Rock Festival för första gången.