Nyheter Sverige

Mäklarna: Räntebesked kan ge lugn

Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet , tror att bostadsmarknaden lugnar ner sig lite den närmaste tiden. Arkivbild
Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet , tror att bostadsmarknaden lugnar ner sig lite den närmaste tiden. Arkivbild

Väger man in alla faktorer som idag styr den svenska bostadsmarknaden så spelar Riksbankens besked om minusräntan en mindre roll, enligt Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.– Men när konsumenterna nu vet att de kan räkna med låg ränta ganska lång tid så skapar det en viss stabilitet och trygghet, säger hon till TT.

Det har på senare tid dykt upp många krafter som drar åt olika håll på bostadsmarknaden. I grunden finns den stora bostadsbristen som pressar upp priserna och gör det svårt för yngre att skaffa en bostad. Amorteringskravet som kom för en dryg månad sedan spelar stor roll för många, brexit skapar osäkerhet och nu senast Riksbankens besked att minusräntan blir kvar i kanske ytterligare ett par år.

Ingrid Eiken tror att bostadsmarknaden kommer att präglas av lite mer försiktighet den närmaste tiden.

– Dagens läge påminner om när bolånetaket infördes. Marknaden stannade upp lite grann, folk blev försiktigare och tog lite mer tid på sig. I grund och botten tror jag att det är bra för det har varit ett väldigt högt tempo på bostadsmarknaden.

TT: Vad har du för råd till den som ska ge sig ut på marknaden?

– För den enskilda familjen handlar det om att titta på de egna förutsättningarna och se till att det finns marginal i plånboken. Man bör räkna med att bostadsmarknaden kan vara lite skakig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset