Utbildning Nyheter Sverige

Människorättsgrupp kritiserar beslut

Förundersökningen om vållande till annans död på en psykiatrisk klinik i Västerås läggs ner. Arkivbild.
Förundersökningen om vållande till annans död på en psykiatrisk klinik i Västerås läggs ner. Arkivbild.

En man i 30-årsåldern dog under ett polisingripande på en psykiatrisk klinik. Nu läggs förundersökningen ner för andra gången.– Vi ser ett mönster, säger Civil rights defenders chefsjurist John Stauffer.

Enligt rättsläkarens utredning kvävdes mannen av sina egna spyor. Men det går inte att slå fast att polisens våld orsakade hans död, skriver chefsåklagare Lena Lithner i sin beslutsmotivering när hon för andra gången lägger ned en förundersökning om fallet.

Polis larmades till kliniken i Västerås i december 2014 sedan patienten hade gått till attack och misshandlat personal. Enligt poliserna gjorde han våldsamt motstånd och de använde våld och pepparspray mot honom.

När situationen lugnat ner sig ombads personalen på avdelningen att lägga mannen i en så kallad bältessäng. Han var då livlös och hjärt-lungräddning sattes in. Mannen förklarades senare avliden.

Omöjligt att bevisa

– Vi trodde att vi lämnat honom i trygga händer. Min bror vägde 60 kilo. När de (landstinget) ringde oss fick vi veta att fem–sex poliser hade brottat ner honom, ingenting mer. De sade ingenting om pepparsprej eller hand- och fotfängsel, sade patientens syster till Dagens Nyheter i december 2014.

En förundersökning om tjänstefel inleddes efter dödsfallet men lades ner i april förra året. Den återupptogs med rubriceringen vållande till annans död sedan nya uppgifter framkommit – men Lena Lithner skriver nu i beslutsmotiveringen att det inte gått att visa att andra metoder än våld hade varit tillräckliga för att stoppa mannen.

Människorättsgruppen Civil rights defenders chefsjurist John Stauffer har ännu inte hunnit läsa materialet ur förundersökningen, men säger att det är "märkligt och anmärkningsvärt" att den läggs ner en andra gång.

Övervåld "mönster"

– Det var ett stort antal poliser, man använde stora mängder pepparsprej, mycket mer än vad man enligt regelverket får göra, samtidigt som det finns flera vittnesuppgifter om att polisen använde ett grepp där man sätter tryck på ryggen, som gör att man får svårt att andas, säger han.

Enligt Stauffer är det olämpligt att samma åklagare har fått leda förundersökningen båda gångerna.

– Vi kommer att ha en dialog med familjen och se exakt hur vi går vidare, men på något sätt kommer vi att fortsätta driva den här frågan. Vi ser ett mönster som gör att det här fallet är viktigt ur ett generellt perspektiv, där personer som lider av psykisk ohälsa särskilt drabbas av övervåld från polisen, säger han.