Nöje Musik

Märak om flaggkritiken: Inte rasism

"Det finns riktiga strider och det finns riktig rasism som man måste bekämpa, det här tycker inte jag är en del av det. Det här är snarare en fråga om ifall man ska ändra reglerna för att komma ifrån den här typen av komplikationer och att folk ska bli onödigt upprörda", säger rapparen Maxida Märak. Arkivbild.
"Det finns riktiga strider och det finns riktig rasism som man måste bekämpa, det här tycker inte jag är en del av det. Det här är snarare en fråga om ifall man ska ändra reglerna för att komma ifrån den här typen av komplikationer och att folk ska bli onödigt upprörda", säger rapparen Maxida Märak. Arkivbild.

Många är upprörda över att den samiska flaggan förbjuds under Eurovision Song Contest. Men förbudet är knappast en fråga om rasism, tycker rapparen Maxida Märak. – Man är fel ute om man kallar det här för rasism, säger hon till TT.

En strikt flaggpolicy under Eurovision Song Contest (ESC) stoppar bland annat den samiska flaggan från att synas i Globen i Stockholm.

Rapparen Maxida Märak tycker att man borde se över reglerna eftersom de upprör så många. Men någon fråga om rasism är det inte, enligt henne.

– Jag strider för samiska rättigheter, men man måste kunna se klart att det här inte handlar om rasism mot en folkgrupp. Det här handlar om en generell regel som säger att inga flaggor som inte tillhör nationer som deltar i ESC eller är medlemmar i FN får användas på plats, säger hon.

Regeln är till för att undvika politiska budskap och är inte riktad direkt mot den samiska flaggan.

– Man borde se över reglerna och tillåta flaggor tillhörande folkslag som är representerade i tävlingen. Detta gäller inte bara den samiska flaggan, utan till exempel även den walesiska och palestinska flaggan. Det är ju superbra att de redan har vissa undantag, till exempel för pride-flaggan, och det borde finnas utrymme för fler.

Hon önskar ändå att det hade varit tillåtet att vifta den samiska flaggan i Globen.

– Det hade varit väldigt roligt att kunna göra det i en sådan här tävling.

"Standardiserad policy"

Tävlingen anordnas av EBU, den europeiska samarbetsorganisationen för public service-bolag, som 2012 införde riktlinjer för vilka flaggor publiken får vifta med. Huvudsyftet med policyn är att hindra politiska budskap från att framföras.

I år tillåts flaggor från de 42 tävlande länderna plus länder som är med i FN samt EU-flaggan och regnbågsflaggan.

– Den samiska flaggan tillhör inte någon av de kategorierna, det är Norge som Agnete tävlar för, säger Paul Jordan, kommunikationschef för Eurovision Song Contest, till TT.

TT: Kommer ett undantag att övervägas?

– Det blir i så fall en fråga för den referensgrupp som beslutar om vilka regler som gäller.

TT: Vad är politiskt med den samiska flaggan?

– Det handlar egentligen inte om det utan om att följa den standardiserade policyn som finns om vilka flaggor som är tillåtna, svarar Paul Jordan.

Väcker stor debatt

Bland årets deltagande artister finns samiska Agnete som tävlar för Norge. Beslutet om att man inte får heja på henne med den samiska flaggan beskrivs som märkligt av Samerådets ordförande Aile Javo.

– Vi har en duktig same med i finalen och självklart skulle det varit en stor ära att hedra henne med den samiska flaggan, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.

Flaggfrågan har väckt stor debatt i veckan, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi. Exempelvis är inte heller Wales flagga tillåten, trots att en av Storbritanniens deltagande artister kommer från Wales.

Eurovision Song Contest avgörs med semifinaler den 10 och 12 maj och final den 14 maj.

Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Den samiska artisten Agnete tävlar för Norge i årets upplaga av Eurovision Song Contest, men den samiska flaggan kommer inte att tillåtas i Globen. Arkivbild.