Sport

Mästerskapsrekord av Sjöström

Sarah Sjöström imponerade i semifinalen på 100 meter fjäril i EM i London.
Sarah Sjöström imponerade i semifinalen på 100 meter fjäril i EM i London.

Vad ska egentligen kunna stoppa Sarah Sjöström från att ta tredje guldet på sim-EM?I paradgrenen 100 meter fjäril slog svenskan till med mästerskapsrekord, 56,12 – redan i semin.– Man vet inte vilken form jag är i, säger Sjöström med ett snett leende.

Att Sarah Sjöström är inne i en tung träningsperiod samtidigt som EM pågår tycks inte bekomma henne.

Överhuvudtaget.

I favoritgrenen 100 meter fjäril är den 22-åriga världsstjärnan fullständigt ostoppbar.

Torsdagsförmiddagens försök gick lekande lätt – och under kvällens semifinal imponerade Sjöström än mer.

"Blev en snabb öppning"

Hon noterade 56,12, vilket inte bara är nytt mästerskapsrekord, utan även över sekunden bättre än den sammanlagda tvåan, danskan Jeanette Ottesen.

– Det var bra. Det blev en snabb öppning utan att jag tänkte att det skulle bli det, säger hon.

– Det är skönt att det kommer automatiskt att jag är snabb första 50 meterna, annars brukar jag få tänka mycket. Det var inte överdrivet tungt i slutet. Det svider lite, men det får det göra ibland. Jag kände ändå att jag hade kontroll.

Finalen går på fredagen.

Efter loppet skyndade Sjöström i väg för att förbereda sig för finalen på 4x200 meter fritt.

Där simmande hon upp Sverige i en stor ledning efter första sträckan. Det svenska laget slutade till sist på en sjätte plats. Ungern vann före Spanien och Nederländerna.

– Det är alltid svårt att simma 200 frisim när man har kantbana. Jag tror att det kanske finns lite krafter kvar. Jag tror att det är bättre när jag får tävla mot någon, säger Sjöström.

Ida Marko-Varga, som simmade den svenska avslutningssträckan, fyller i:

– Jättebra insats av alla. Alla simmade jättebra, vi är jättenöjda.

Persson nära bronset

Det är inte bara Sarah Sjöström som imponerar i London.

OS-klare talangen Erik Persson var bara elva hundradelar från bronset på 200 meter bröst. Tiden 2.10,50 gav honom fjärdeplatsen.

– Det kändes bra, kul att simma så pass snabbt. Det var min första final på långbanemästerskap, det lovar gott inför sommaren, säger han.

– Det är surt att det var så nära, man vill ju stå på pallen. Jag försökte vara avslappnad. Att vara lagom nervös är det bästa.

Jessica Eriksson tangerade sitt personbästa i semifinalen på 200 meter bröst, men 2.29,22 räckte ändå inte för att ta sig till finalen.