Teknik Nyheter Sverige

Målarbok för vuxna fortsatt trendig

Målarbok för vuxna. Arkivbild.
Målarbok för vuxna. Arkivbild.

Yoga, meditera, sticka – variationerna på avkoppling från en stressig vardag är flera. Förra årets heta trend, målarböcker för vuxna, verkar hålla i sig även i år om man ser till bokhandelns försäljning.

Art therapy, som målarböcker för vuxna också kallas, var inte bara en fluga. Enligt Birgitta Torsten Dahl, produktchef på Akademibokhandeln, tog försäljningen fart under förra sommaren och har sedan dess vuxit, liksom utbudet.

– Det är ett enormt intresse över huvud taget för kropp och välbefinnande, att finna balans i livet med avkoppling och arbete. Jag tror det är därför trenden har blivit så stor och den är inte på väg att mattas av, säger hon.

Töres Theorell, professor emeritus, nu verksam på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, konstaterar att samhället är mer intensivt och arbetstimmarna packade med mer information och struktur än tidigare.

– Vi är byggda för att ha högt varv ibland, men då ska det interfolieras med perioder av avslappning och återhämtning. Under återhämtningsperioderna bygger man upp skadade celler och bygger nya, säger han.

Aktiviteter som denna kan även gynna kreativiteten eftersom man inte fokuserar på det man gör vanligtvis utan låter tankarna flöda fritt, anser Töres Theorell.