Sport

Målet: Bli lika bra som Hummels

Victor Nilsson Lindelöf siktar mot stjärnorna, och Mats Hummels.
Victor Nilsson Lindelöf siktar mot stjärnorna, och Mats Hummels.

Sveriges nästa stora försvarsspelare heter Victor Nilsson Lindelöf.Det tror många.Helt klart blir 20-åringen det om han når målet att bli lika bra som förebilden som mittback.– Jag tycker om att kolla på Mats Hummels. Om ett par år hoppas jag vara på hans nivå, säger Nilsson Lindelöf.

Det är ett år sedan han som uttagen reserv halkade in i Håkan Ericsons U21-trupp sedan Emil Krafth tvingats lämna återbud. Några veckor senare hade han slagit sig in i laget som tog EM-guldet – efter straffläggning i finalen mot Portugal – i Prag.

Det var början på tolv månader av så gott som oavbruten personlig framgång. I juli lyftes han upp i Benficas A-trupp och efter två raka matcher från start i ligan i vintras fick han förtroendet i åttondelsfinalen mot Zenit S:t Petersburg i Champions League.

"Ett väldigt bra år"

Är du med där är du per automatik landslagsaktuell – och i slutet av mars kom debuten mot Turkiet i Antalya. 21-åringen klarade testet och var som väntat en av de 23 spelarna som förbundskaptenen Erik Hamrén läste upp när han offentliggjorde EM-truppen.

– Ett väldigt bra år för mig, lärorikt. Jag har fått många viktiga matcher den här säsongen som jag tagit mycket lärdom av.

– Ett väldigt roligt år.

– Jag har fått chansen att visa upp mig i viktiga matcher och det har byggt upp självförtroendet. Det gäller att ta chansen när du får den. Jag tränar hårt och kommer alltid väl förberedd till matcher.

Expertisen är enig. Fortsätter Victor Nilsson Lindelöf att utvecklas har svensk fotboll en internationell backstjärna på gång.

Benfica såg det först. Andra storklubbar såg det under vintern och våren. Real Madrid, Barcelona och Juventus är bara några av storheterna som sägs följa honom noga.

Men någon flytt är inte aktuell. Inte just nu.

– Jag har kontrakt med Benfica och trivs väldigt bra där och utvecklas där varje dag. Det är roligt att bli omnämnd i samband med så stora klubbar, men jag har inte tänkt så mycket på det.

Fick mästerskapsrutin

Vad tar du med dig från U21-EM förra året?

– Jag vet lite hur det fungerar att spela ett mästerskap. Det är mest det. Det är skillnad att spela ett U21-EM och stora EM, men lite mästerskapsrutin fick man.

Vad krävs för at Sverige ska lyckas i EM?

– Hitta en bra lagsammanhållning, att försöka spela en bra fotboll och hålla ihop laget bra defensivt. Det kommer att vara nyckeln.

Lagkaptenen Andreas Granqvist är, om han är frisk och i form, given i mittförsvaret. Victor Nilsson Lindelöf kan mycket väl vinna den inbördes kampen med Erik Johansson och Pontus Jansson om den andra startplatsen lagom till EM-premiären mot Irland på Stade de France den 13 juni.

– Jag ska fajtas om platsen, göra mitt bästa och sedan får vi se hur långt det räcker, säger han.

Och så det här med Nilsson Lindelöfs beundran av Hummels, den tyske landslagsbacken som lämnar Dortmund för Bayern München till nästa säsong

Hur långt ifrån hans klass är du, tror du?

– Han är en världsmittback. Han läser spelet bra, har fina fötter. Han är en bra mittback helt enkelt. Om ett par år hoppas jag att jag kan vara på hans nivå.