Sport

Målet efter utklassningen: VM-guld

Landslagsstjärnan Tove Alexandersson, Stora Tuna, vann samtliga etapper i O-ringen.
Landslagsstjärnan Tove Alexandersson, Stora Tuna, vann samtliga etapper i O-ringen.

Tove Alexandersson, Stora Tuna, utklassade konkurrenterna när hon vann O-ringen i Sälen med hela 15.49.Ett härligt formbesked för dalatjejen, som nu åker hem till Norge för att finslipa formen till VM i Sverige.Målet är att ta första individuella VM-guldet.

– Jag ligger perfekt i fas inför VM. Därför blir det nu bra att göra de sista förberedelserna i rätt miljö, säger Tove Alexandersson.

Hon var en av få landslagsorienterare som såg O-ringen som ett högprioriterat mål för att formbesked inför VM i Strömstad som börjar det 20 augusti.

Ingen orienterare gick lika säkert som Tove Alexandersson under den gånga veckan. Därför hann hon efter målgången både byta om, ge segerintervjuer och byta fokus mot VM innan tvåan Anne Margrethe Hausken Nordberg från Norge gick i mål.

– Nu åker jag hem till Halden för de sista VM-förberedelserna, säger Tove Alexandersson som inte lämnat något åt slumpen för att äntligen få vinna sitt första individuella VM-guld.

Flyttade – för terrängens skull

+ Hon är en av få heltidsprofessionella orienterare:

– Jag är oerhört glad över att jag kan satsa heltid på min sport. Det är viktigt för mig.

+ Hon flyttade till norska Halden bara för att lära sig den aktuella VM-terrängen i Strömstad:

– Jag har bott där sedan mars och det har betytt oerhört mycket för mig att dagligen komma i kontakt med den terräng som väntar på VM. Efter VM flyttar jag tillbaka till Dalarna.

+ Hon kommer bara att springa skogsdistanserna och hoppar av sprintloppen:

– Det har passat bättre för mig inför VM att enbart tänka på skogsorienteringen.

Även Gueorgiou överlägsen

Detta kan vara en orsak till Tove Alexanderssons totala överlägsenhet under den gångna O-ringen. Nu får vi se om hennes, för orientering, extrema förberedelser räcker för att hon ska ta den enda medalj hon saknar. Ett individuellt VM-guld. Många hoppas på henne och trycket ökar.

– Jag känner inte så. Det är mest media och andra som pratar om att jag inte vunnit detta VM-guld. Jag fokuserar mig på mina egna prestationer och nu känns det som jag är i rätt fas, säger Tove Alexandersson.

I O-ringens herrklass vann, som väntat, fransmannen Thierry Gueorgiou överlägset. Jerker Lysell, Rehns BK, lyckades komma tillbaka från ryggproblemet som sänkte honom på fjärde etappen och kom tvåa. Han kan nu se tillbaka på en vecka som blivit betydligt mer intensiv jämfört med den planerade VM-uppladdningen.

– Det kanske inte var optimalt för den fysiska uppladdningen, men veckan betydde mycket för mitt självförtroende. Nu får jag vila lite extra den kommande veckan, säger Jerker Lysell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset