Sport

Målkalas när St Louis gick vidare

St Louis Blues går vidare till semifinal för första gången sedan 2001.
St Louis Blues går vidare till semifinal för första gången sedan 2001.

St Louis utklassade Dallas med 6–1 i den avgörande kvartsfinalen i NHL-slutspelet.– Vi gjorde verkligen en fantastisk match, säger målskytten Patrik Berglund till Aftonbladet.

Det är första gången sedan 2001 som St Louis tar sig till semifinal i kampen om Stanley Cup-pokalen.

Amerikanska medier ger den tvivelaktiga äran för St Louis vinst till motståndarlagets målvakt, finländske Kari Lehtonen, som inte stoppade många puckar. I första perioden räddade han futtiga fem av åtta skott på mål. I period två och tre vaktade kollegan Antti Niemi målet.

Kom aldrig igen

De tre målen i första perioden sänkte Dallas, och laget kom aldrig igen.

– Det känns fortfarande lite overkligt, men vi gjorde verkligen en fantastisk match i 60 minuter i kväll, säger Berglund.

Han bidrog, förutom med vinnarlagets tredje mål i första perioden, också med en målgivande passning till det första målet i andra perioden, då David Backes satte 4–0.

– Vi hade snackat ihop oss om att verkligen försöka spela vår bästa hockey i kväll, för förra matchen kändes det som vi slängde bort helt i onödan. Och det lyckades vi verkligen med. Jag tycker det är verkligt imponerande.

Semifinal

Inte förrän i tredje perioden kom Dallas enda mål. Johnny Oduya noterades för assist när Patrick Eaves satte pucken bakom målvakten Brian Elliott.

St Louis får möta antingen Nashville eller San Jose i semifinalen. Första matchen spelas på söndag.

För Berglund spelar det ingen roll vem St Louis får möta.

– Jag har inte ens hunnit tänka på vem vi ska möta. Vi vill till final, då måste man kunna slå alla, så det spelar ingen roll, säger han.