Sport

Mållöst och uddlöst AIK mot J-Södra

AIK och Johan Blomberg blev utan mål mot J-Södra.
AIK och Johan Blomberg blev utan mål mot J-Södra.

Topptippade AIK har svårt att ta sig från botten i fotbollsallsvenskan.Efter 0–0 mot Jönköpings Södra var hemmapubliken allt annat än nöjd med spelet.– Där vi är i dag i tabellen och med hemmaspelet så tror jag vi nog får lära oss att spela med missnöje, säger AIK:s tränare Andreas Alm.

Det fanns ett par saker som var fina när Jönköpings Södra gästade Nationalarenan i Solna på måndagskvällen: Vårvädret och hyllningarna till Ivan Turina, den tidigare AIK-målvakten som tragiskt avled på dagen för tre år sedan.

Vad gällde spelet så värmde det ungefär lika mycket som valfri måndag i nyligen passerade april.

– Vi är ganska bra defensivt, men det döljer ju inte vår oförmåga att göra mål i dag. Eller skapa fler målchanser, säger Alm, som inför matchen valde att peta klubbikonen Nils-Eric Johansson ur startelvan av sportsliga skäl för första gången sedan tidernas begynnelse och i stället spela med högerfotade Degerforsförvärvet Daniel Sundgren som vänsterback.

Dessutom vilades 16-årige talangen Alexander Isak på läktaren på grund av en lättare känning i baksida lår, och i stället inledde Carlos Strandberg som forward tillsammans med norske Fredrik Brustad.

Täppte till

Det funkade så där mot ett lågt stående J-Södra som kom från två raka kryssmatcher och inte verkade speciellt missnöjt med en tredje.

– Vi ville liksom fokusera på att täppa till bakåt och hålla nollan. Det var viktigt för oss, att inte låta AIK komma igenom för mycket med sitt djupledsspel och inläggsspel, säger tränaren Jimmy Thelin.

Den första halvleken bjöd på ett par halvchanser, den andra på en ordentlig. I den 57:e minuten nickade Brustad ett inlägg från Johan Blombergs fot som Damir Mehic precis kunde tippa ut över ribban.

I den 78:e minuten fick gästernas Tom Siwe sitt andra gula kort och fick kliva av, men trots avslutningen med en man mer lyckades inte AIK få hål på nykomlingen och hemmalaget fortsätter att halka efter den absoluta toppen. Något de 12 242 åskådarna var allt annat än nöjda med.

"Som en förlust"

AIK ligger elva i tabellen, med endast två vinster och nio inspelade poäng efter sju omgångar.

– Det är för dåligt, alldeles för dåligt. Vi har två torsk och två vinster och vi hade velat ha kanske fyra vinster nu. Minst, säger Stefan Ishizaki.

Avståndet upp till ledande IFK Norrköping är nu sex poäng.

– Nu får det inte bli mycket mer poängtapp. Snart har det gått en tredjedel och det börjar bli lite stressigt, säger Ishizaki.

– Det känns som en förlust i dag, vi tappade två poäng.