Nyheter Sverige

Många barn mår dåligt under sommaren

Många barn mår dåligt under sommarlovet – på grund av att familjekonflikter och föräldrars supande. Arkivbild.
Många barn mår dåligt under sommarlovet – på grund av att familjekonflikter och föräldrars supande. Arkivbild.

Många barn mår dåligt under sommarlovet – på grund av familjekonflikter och föräldrars supande.– Sommaren är en tuff period. Så är det, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

Under sommaren förra året ökade samtalen från barn till Bris med sju procent. I år räknar organisationen med att ännu fler kommer att höra av sig.

– Under det första halvåret har samtalen fortsatt att öka. Jag tror inte de kommer att minska jämfört med förra sommaren, säger Magnus Jägerskog.

Våld i hemmet

Barn hör av sig till Bris om allt ifrån våld i hemmet till bråk om var man ska åka på semestern.

– Varje samtal är unikt. Det kan också handla om att man måste umgås med annan släkt och det uppstår konflikter där, säger Magnus Jägerskog.

Kring alla storhelger året om kommer en topp – på midsommarafton gick exempelvis Bris telefonlinje på högvarv där ett tydligt tema var alkohol.

– Föräldrars drickande eskalerar under ledigheten och familjekonflikter blåser upp och blir värre. Barn känner inte igen sina föräldrar när de är berusade och det skapar en otrygghet.

Slå larm

Under sommaren finns heller ingen tillflyktort.

– För många är skolan och fritidsverksamheter en fristad med andra vuxna att prata med.

Bris uppmanar vuxna att ta barn på allvar och slå larm om de misstänker att något barn far illa. Till barn som behöver råd eller stöd så har Bris bara ett råd:

– Prata med en vuxen som du har förtroende för eller ring oss, säger Magnus Jägerskog.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset