Nyheter Toppnyheter

Många döda i översvämningar i Sudan

Byn Makli i delstaten Kassala i östra Sudan har dränkts av vatten efter att floden Gash svämmat över.
Byn Makli i delstaten Kassala i östra Sudan har dränkts av vatten efter att floden Gash svämmat över.

Minst 100 människor har omkommit runt om i Sudan i den senaste tidens översvämningar som har orsakats av kraftiga skyfall. Människor tvingas fly sina hem då hela byar har dränkts i vatten, uppger myndigheterna.

Sedan i början av juni har mer än 122 000 människor påverkats av de kraftiga översvämningarna och över 13 000 hus runt om i landet har förstörts, uppger FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA).

De värst drabbade delstaterna är Kassala, Sennar, Kordofan, och Norra Darfur, rapporterar OCHA.

Tusentals människor i den fattiga östra delstaten Kassala, som gränsar till Eritrea, har tvingats fly sina hem efter att floden Gash svämmat över sina bräddar.

Många människor söker skydd i tillfälliga hyddor uppe på bergstoppar efter att vattenmassorna har svämmat över motorvägen och gjort det omöjligt att ta sig mellan östra Sudan och huvudstaden Khartoum.

– Vi förlorade alla våra livsmedel, ägodelar och boskap. Vi lever i eländiga förhållanden i provisoriska hyddor som inte tål kraftiga regn, säger Taha Mahmoud, ledare för byn Makli i Kassala.

Det råder stor brist på mat, rent dricksvatten och medicin.

– Vi äter bara ett mål om dagen. Barnen blir sjuka, och sjukvården är långt borta, säger Mahmoud.

Enligt myndigheterna har även vattennivåerna i floden Blå Nilen, som rinner längs gränsen till Etiopien, stigit kraftigt efter ihållande regn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset