Nyheter Världen

Många döda i två bilbomber i Irak

Samawa i Irak.
Samawa i Irak.

Över 30 människor har dödats och minst ett 50-tal skadats sedan två bilbomber exploderat i Samawa i södra Irak. Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig attacken.

Attentatet inträffade i de centrala delarna av staden Samawa, som ligger drygt 20 mil söder om Bagdad. Den jihadistiska extremistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig attacken, uppger nyhetsbyrån Reuters. Bilder som uppges ha tagits på platsen visar rökplymer ovanför de bombade byggnaderna, utbrända bilar och kroppar på marken.

– Två bilbomber exploderade i staden. Den första runt lunchtid nära en busshållplats i centrum, den andra fem minuter senare, 400 meter därifrån, säger en polischef i Muthannaprovinsen till nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt kommer uppgifter om att irakiska styrkor bestående av kurder och shiitiska turkmener har återtagit staden Bashir från IS. I mars genomförde jihadisterna en kemikalieattack från Bashir mot den närliggande staden Taza. Minst tre barn dödades.

I lördags dödades 23 människor i en självmordsattack utanför Bagdad. Dådet riktades mot en grupp shiitiska pilgrimer som var på väg mot en helgedom för att delta i en ceremoni till minne av imamen Musa al-Kazim. IS tog även på sig det dådet, enligt poliskällor.