Nyheter Världen

Många dödsoffer i sydasiska oväder

Vägarna är översvämmade i indiska Jammu. Monsunen i Indien pågår från juni till oktober.
Vägarna är översvämmade i indiska Jammu. Monsunen i Indien pågår från juni till oktober.

Monsunregnen har krävt minst 158 dödsoffer i Indien, Bangladesh och Nepal de senaste dygnen. Bland de omkomna finns 32 personer som träffades av blixtnedslag i den indiska delstaten Odisha.

De kraftiga ovädren i regionen innebär också att tiotusentals människor står utan hem. I södra och östra Indien har 50 000 evakuerats de senaste dagarna, sedan vattennivåerna stigit till kritiska nivåer. Mer än 3 000 hus har raserats. På söndagen omkom nio människor och skadades 20 när ett trevåningshus föll samman i en förort till Mumbai, enligt statliga medier.

På lördagens krävdes 17 människoliv i häftiga skyfall i Assam i nordöstra Indien och i Odisha i öster omkom 32 människor, de flesta av dem lantarbetare, när blixten slog ned upprepade gånger.

I grannlandet Bangladesh har blixtnedslag krävt 15 människoliv de senaste två dagarna medan översvämningar krävt 17 dödsoffer. Och i Indiens norra grannland Nepal har störtfloder och jordskred krävt 68 människoliv under veckan.

Översvämningarna, ett återkommande problem under monsunperioden, har förvärrats i takt med att städer växer okontrollerat och infrastrukturen blir allt mer ansträngd.

Anupam Nath/AP/TT
En man bär sin cykel över en översvämmad väg.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset