Nyheter Toppnyheter Världen

Många inställda resor när UD avråder

Flera resebolag har ställt in helgens resor till Turkiet. Hemresorna går dock som planerat. Arkivbild.
Flera resebolag har ställt in helgens resor till Turkiet. Hemresorna går dock som planerat. Arkivbild.

Svenskar bör inte åka på icke nödvändiga resor till Turkiet, råder Utrikesdepartementet. Många resor dit är nu inställda och resebolag ger sina drabbade kunder full återbetalning. Ett stort antal svenskar befinner sig också på plats i landet.

Sedan i natt avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla icke nödvändiga resor till Turkiet. Svenskar på plats uppmanas att hålla sig inomhus, försöka hålla sig informerade och höra av sig till anhöriga.

Det svenska paret Marcus och Jenina Lundqvist befinner sig i Alanya på semester.

– Vi fick höra om det i går, av anhöriga i Sverige. Vi låg och sov på hotellrummet, berättar Marcus Lundqvist.

I Alanya är allt precis som innan, enligt paret. Researrangören Apollo har hört av sig till dem och meddelat att hemresan planeras ske som vanligt, i morgon kväll.

– Vi har faktiskt inte märkt någonting, det är precis som innan. Vi känner oss ganska lugna.

En del oro

Många av dagens flygningar från Sverige till Turkiet är inställda, de allra flesta från Arlanda. Där är dock läget lugnt, då flygbolagen kunnat informera sina resenärer i tid, säger Charlotte Periasamy, pressinformatör på Swedavia, till TT.

– Vi har en hel del avgångar som är inställda men det kan komma att ändras. Vi ber att våra resenärer ska hålla sig uppdaterade via sina researrangörer. Det är fortfarande avgångar som inte är inställda och det är väl för att man avvaktar läget.

Många charterresenärer drabbas när flera resebolag ställer in de planerade resorna. Ving, med 2 600 gäster i Antalya-, Bodrum- och Dalamanområdena, ställer in alla resor till Turkiet i dag och i morgon. Hemresorna berörs däremot inte utan flygen går hem på planerad tid,

– Det rullar på och flygplatserna är öppna och det är inga konstigheter. Vi har haft kontakt med vår personal på plats och det har varit lugnt. Det har varit en del demonstrationer på våra resmål under natten, men inga våldsamheter, säger informationschef Magdalena Öhrn.

Bland resenärerna är reaktionerna blandade, berättar hon.

– En del är naturligtvis oroliga och vill inte resa dit eller stanna kvar. Sedan finns det de som vill stanna också. Men alla de rapporter vi får säger att det är lugnt på resmålen.

Betalar tillbaka

Också Fritidsresor ställer in helgens resor till Turkiet, medan hemvändande flyg kommer att gå som planerat eftersom UD inte anser att resmålen behöver evakueras. Bolaget har 1 700 resenärer på plats i Turkiet.

– När UD går ut med förändrad reseinformation så gäller det tills vidare och då förhåller vi oss till det, Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

Apollo ställer in lördagens och söndagens resor från Sverige till Turkiet. Resebolaget har 800 resenärer på plats och de planerade hemresorna rullar på, om än med förseningar, enligt Ann-Sofie Olsson, pressansvarig på Apollo.

Samtliga tre bolag ger kunderna som drabbats av helgens inställda resor till Turkiet full återbetalning.

Burhan Ozblici/AP/TT
Charterresor ställs in efter att UD har beslutat att avråda från resor till Turkiet. Arkivbild.