Nyheter Sverige

Många nya väderrekord i november

I slutet av väderrekordspäckade november drog stormen Gorm in över södra Sverige och orsakade en hel del materiell skada.
I slutet av väderrekordspäckade november drog stormen Gorm in över södra Sverige och orsakade en hel del materiell skada.

Rekordvärme, rekordväta och så stormen Gorm. November var en månad av ren rekordslakt, enligt SMHI.

Inledningen på november blev rekordvarm och den 2 november rök ett tiotal värmerekord på platser där temperaturen mätts i över 100 år.

Allra varmast var det i Hudiksvall som noterade 17,6 grader. Det var dessutom inte långt från det svenska novemberrekordet på 18,4 grader som noterades i Ugerup i Skåne 1968.

Värmen hade förstås effekt på snötäcket. Den 3-4 november rapporterade ingen väderstation något mätbart snödjup, vilket är ovanligt för årstiden.

Flera nederbördsrekord från norr till söder spolades också bort under den gångna månaden. I Haparanda föll 130,6 millimeter nederbörd vilket var den högsta noteringen sedan den 118,5 millimeter som föll 1877.

Även i Lund for ett nederbördsrekord för november på 123,9 millimeter från 1963 all världens väg. Den nya rekordnoteringen för månaden lyder nu på 155,6 millimeter.

Som pricken över i på den händelserika vädermånaden kom stormen Gorm 29-30 november. I Helsingborg förekom vindbyar på 36 meter per sekund, vilket är rekord i stationens historia och överträffar noteringarna från stormen Gudrun 2005.