Nyheter Toppnyheter Ekonomi

Många osäkra inför brexitomröstning

Många väljare har ännu inte bestämt sig och de ska rösta för brexit eller för bremain.
Många väljare har ännu inte bestämt sig och de ska rösta för brexit eller för bremain.

Slaget om Storbritanniens framtid i EU ser ut att bli oerhört jämnt. Men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur de ska rösta – eller om de ens ska rösta överhuvudtaget.

Utgången för den brittiska folkomröstningen om landets fortsatta medlemskap eller utträde ur EU är in i det sista väldigt oviss.

Brexit-sidan, som vill lämna EU, har tappat fem procentenheter i ledning sedan förra veckan, enligt opinionsintitutet TNS. I en undersökning som genomfördes den 16–22 juni, där 2 320 personer deltog, svarade 43 procent att de vill att Storbritannien ska lämna EU. Bremain-sidan, som vill stanna i EU, fick stöd av 41 procent.

Samtidigt svarade hela 16 procent att de fortfarande är osäkra, eller att de inte ska rösta alls.

Sent på kvällen före valdagen redovisade undersökningsföretaget Comres en betydande övervikt för stanna-sidan, med 48 procent mot 42 procent för att välja.

Men även i denna mätning, som har gjorts på uppdrag av ITV och Daily Mail, svarar 17 procent av de tillfrågade att de ännu inte har bestämt sig för hur de ska rösta.

Enligt undersökningsföretaget Opinium har brexit-anhängarna en mycket svag ledning: 45 procent mot bremain-förespråkarnas 44 procent. Nästan lika tätt är det i en Yougov-mätning: 51–49 procent till fördel för att stanna i EU.

En analys som investmentbanken J.P. Morgan har gjort av flera opinionsmätningar pekar på ett knappt försprång för att stanna i EU, men med ungefär nio procent osäkra väljare, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset