Teknik Nyheter Sverige

Många svårt sjuka i influensa

Många har blivit allvarligt sjuka av årets influensa. Arkivbild
Många har blivit allvarligt sjuka av årets influensa. Arkivbild

Ovanligt många har blivit allvarligt sjuka i influensa. Till skillnad från tidigare säsonger är det ovanligt mycket svininfluensa som spökar i år.

Hittills har 87 patienter med influensa vårdats med hjälp av intensivvård, vilket är betydligt fler än vid samma tidpunkt i förloppet av epidemin de senaste tre säsongerna. Av dessa har tre patienter dött.

– Dels kan det vara andning och hjärtat som behöver hjälp, dels kan det bli en sekundär infektion, oftast lunginflammation, som kan resultera i sepsis, det vill säga blodförgiftning, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

33 av patienterna är i åldersgruppen 40–64 år. 32 patienter tillhör gruppen 65 år eller äldre.

Framför allt är det svininfluensa, A(H1N1), som sprids nu. Bland dem som vårdats på intensivvårdsavdelning med denna influensatyp är medianåldern 48 år.

– Förra säsongen cirkulerade det mest av en influensatyp som drabbade framför allt äldre, men i år är svininfluensa den dominerande typen, både i Sverige och utomlands, och den drabbar främst på vuxna personer under 65 år, säger AnnaSara Carnahan.

Influensaaktiviteten fortsätter att öka, enligt samtliga övervakningssystem. Toppen väntas bli nådd först inom kommande veckor.