Nyheter Sverige Sverige-topp

Många trafikolyckor på stor resdag

Snö och halka gjorde det besvärligt i trafiken i södra Sverige. Arkivbild.
Snö och halka gjorde det besvärligt i trafiken i södra Sverige. Arkivbild.

De hemvändande julfirarna intog vägarna på söndagen för en av årets farligaste trafikdagar.Ett stort antal trafikolyckor rapporterades in när vägarna blev blixthala.

Snön och regnet orsakade svår halka på flera håll i landet på söndagen.

Slaskigt väglag, mycket snö och växlande temperaturer ställde till det i trafiken i Jönköpings län.

En serie trafikolyckor har inträffat – men inga med svåra personskador. Bilisterna kanade av vägarna, enligt vakthavande polisbefäl Maria Lavesson. Men vid 14-tiden lugnade det ner sig, förutom någon enstaka avåkning.

– Vi har haft 12–14 stycken olyckor under dagen, jag tror det landade på det, säger Lavesson.

Klass 1-varningar

Under förmiddagen var det halt och besvärligt också runt om i Västra Götaland.

– Vi har haft en del avåkningar men det verkar inte ha varit några svårare personskador, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Också polisen i Kronoberg har haft ett antal trafikolyckor.

Enligt Sveriges radios trafikredaktion var det riktigt illa även på vägarna i Halland. På E6 rullade trafiken i 30–40 kilometer på grund av den svåra halkan.

Snöfallet övergick i regn i söder, och det gjorde vägarna blixthala. Klass 1-varningar för snö och besvärligt väder utfärdades ända upp till Stockholms, Värmlands, Örebro och Västmanlands län.

Kallt i norr

I norra Sverige var det kallt, mellan fem och tio minusgrader. Minusgraderna kommer att hålla i sig under veckan, det är bara i de allra sydligaste delarna som termometern kommer att visa på plus.

– Det ligger kall luft över landet, åtminstone under måndag och tisdag. Sedan är det förändringar på gång, men det är svårt att säga exakt hur det blir, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog vid SMHI.