Nyheter Världen

Många vill ta emot flyktingar

En syrisk pojke står på händer i ett flyktingläger i Libanon.
En syrisk pojke står på händer i ett flyktingläger i Libanon.

Åtta av tio världsmedborgare säger sig välkomna flyktingar till sina hemländer – men enbart en av tio kan tänka sig att ta emot flyktingar i sina hem.

Enligt en jätteundersökning, som bygger på svar från 27 000 människor i 27 länder (dock inte Sverige), anser 73 procent av de tillfrågande att människor ska ha rätt att fly till andra länder om de drabbas av krig eller förföljelse. Stödet för asylrätten är särskilt starkt i Tyskland och Spanien, enligt rapporten från människorättsorganisationen Amnesty International.

I stort säger sig 80 procent välkomna flyktingar i sina länder, städer eller hem medan 17 procent vill vägra människor på flykt inresa. Acceptansen är lägst i Ryssland, där vill 61 procent stänga dörren. I Kina däremot uppger hela 46 procent att de kan tänka sig att ha flyktingar boende i sina hem – att jämföra med det globala genomsnittet på 10 procent.

Amnesty, som offentliggör undersökningen (Refugees welcome index) inför ett humanitärt toppmöte i Turkiet nästa vecka, drar slutsatsen att världens regeringar underskattar folks välvillighet till flyktingar.

"Människor är redo att välkomna flyktingar, regeringars inhumana respons på flyktingkrisen visar att de inte agerar i linje med åsikterna hos de egna medborgarna", säger organisationens generalsekreterare Salil Shetty i ett pressmeddelande.

Darko Bandic/AP/TT
Barn leker i ett läger för flyktingar och migranter i Idomei i Grekland.