Sport Sport-topp

Mårts avslutade med storförlust

Förbundskapten Pär Mårts sista match slutade med storförlust.
Förbundskapten Pär Mårts sista match slutade med storförlust.

Han har vunnit OS- och VM-medaljer.Men när Pär Mårts nu lämnar förbundskaptensrollen gör han det med två raka kvartsfinalförluster.– Vi var nog inte bättre, sade han efter Tre Kronors 0–6-förlust mot Kanada.

Kort efter nederlaget mot Kanada i S:t Petersburg vankade Pär Mårts fram och tillbaka i en av Jubileinijs korridorer. Förbundskaptenen bad fotograferna sluta ta bilder innan han till slut klev in i presskonferensrummet. Där stod han med ryggen mot väggen och stirrade med tom blick ut över journalistkåren.

Besvikelsen syntes lång väg.

Och när han väl fick tillfället att summera kvartsfinalen bad han kollegan Bill Peters, Kanadas förbundskapten, om ursäkt.

– Jag tycker att vi inte bjöd till riktigt. I en kvartsfinal ska det vara mer kamp och jämnt. Det var man-mot-man-situationer som vi tappade och de vann. Det vet jag inte hur vi ska skydda oss emot. De var mer kliniska i avslut och spelet framför mål, sade Mårts och hade svårt att förklara varför Tre Kronor inte har fått spelet att fungera under VM-turneringen i Ryssland.

– Jag vet inte om vi hade skickligheten att leka när det var fyra lag kvar. Vi var med i en kvart men sedan räckte vi inte till.

"Ingen ånger"

Lagbygget inför VM har kantats av "nej, tack" från många NHL-stjärnor. Varför det blev så vet inte Mårts och han vill inte använda det som ursäkt för insatserna i Moskva och S:t Petersburg.

– Vi har det lag vi har. Jag känner ingen ånger för det. Jag tycker att jag har tagit ut det bästa lag som vi har. Det är enkelt att skylla på saker. Vi var inte tillräckligt bra och förlorade, det räcker så, sade han.

Med förlusten är VM är över för Tre Kronor och det innebär att Pär Mårts lämnar förbundskaptensrollen tidigare än vad han hade planerat.

Och det var aldrig nära att sluta på något annat vis.

Kanada imponerade redan från inledningen, även om det dröjde till slutet av första, 18.39 minuter, innan Mark Scheifele styrde in 1–0 bakom Jacob Markström.

I andra lossnade det sedan rejält för kanadensarna.

Matt Dumbas projektil i powerplay, då sena NHL-förstärkningen André Burakovsky satt i utvisningsbåset efter att ha delat ut en huvudtackling, innebar 2–0. Brad Marchand tog vara på sargreturen efter Scheifeles skott och vispade in trean.

– Vi klarade inte att bjuda upp till dans, som man måste göra. Vi vann inte närkamperna framför båda målen, som man måste göra. De gjorde kliniska mål och vi försökte men kom inte till. Då åker man dit, och det gjorde vi, sade Mårts.

Svensk timeout

Kort efter Tre Kronors timeout fick Kanada ett två mot ett läge och Max Domi avslutade distinkt till 4–0.

Ridå.

För Tre Kronor.

För Pär Mårts.

Vid det läget spelade det ingen större roll att Mark Stone och Derick Brassard sedan ökade på till 5–0 och 6–0 i tredje perioden.

– Vi skulle inte gå vidare, för vi inte klarade av det, sade Pär Mårts.

– Vi fick inte riktigt stopp på returer och vann inte närkamper Vi har sett över hela turneringen att vi inte riktigt har lyft. Vi har varit sårbara och det var vi nu också.

63-årige Pär Mårts avslutar nu arbetet på Svenska hockeyförbundet och i stället kliver Rikard Grönborg in i Tre Kronors bås.

Det första officiella som väntar Grönborg är en presskonferens den 27 maj, där han ska komplettera World Cup-truppen med sju spelare. Den 4 september kör han igång lägret inför turneringen i Toronto, Kanada, i slutet av månaden där Sverige möter Ryssland, Finland och Nordamerika U23 i gruppspelet.

Fredrik Sandberg/TT