Sport

Mårts besviken på mängden nej

Sveriges förbundskapten Pär Mårts har fått nya NHL-nej. Arkivbild
Sveriges förbundskapten Pär Mårts har fått nya NHL-nej. Arkivbild

Förbundskapten Pär Mårts fick på fredagen två nya VM-nej från NHL-spelare.– Jag tycker faktiskt att det är för många, sade Mårts till TV12 inför VM-genrepet mot Tjeckien som ett blekt Tre Kronor förlorade med klara 1–7.

Bara sex NHL-spelare finns med på listan över elva VM-klara spelare. På fredagen tackade Jakob Silverberg och Rickard Rackell, båda Anaheim, nej till VM i Ryssland.

– Jag saknar ett antal som borde vara här. Men nu är det inte så och nu ska jag fokusera på dom som är här, sade Mårts, tillbaka från sjukbädden.

Pastrnaks två ansikten

Men de svenskar som var med mot Tjeckien i Znojmo imponerade inte. Tvärtom. Ett felpass gjorde att Roman Cervenka kunde göra 1–0 redan efter 41 sekunder. Och minuter senare blev det tjeckisk straff men precis som i onsdags så stod Viktor Fasth i vägen för David Pastrnak straff.

Pastrnak fick dock revansch när han petade in en retur efter 13 minuter till 2–0. David Pastrnak hann även med att fult armbåga Martin Lundberg i ansiktet innan perioden var över och Lundberg kunde inte spela mer i matchen.

Fasth bäste svensk

Viktor Fasth var den ende Tre Kronor-spelaren som fick godkänt i första perioden. Ja, i Fasth har Tre Kronor en målvakt som kan avgöra en VM-match.

När Sverige slog Tjeckien med 7–2 i onsdags vaknade man efter en period och det skedde nu igen med rappare och aggressivare spel. VM-klara Mikael Backlund reducerade i power play. Sverige fick spela flera minuter i fem mot fyra men tappade sakta tempo och väl fulltaliga igen så kunde Lukas Kaspar sätta 3–1.

– Det är för mycket kladd, vi måste spela enklare, sade Backlund till TV12 i pausen.

Tyvärr var det inte många svenskar som stärkte sina VM-aktier i den här kampen. Tjeckien visade mer vilja och glöd och avgjorde matchen i tredje och vann med 7–1 mot ett frustrerat Sverige.

Sverige inleder VM med match mot Lettland i Moskva på fredag.